Negocierile cu FMI s-au BLOCAT/Construcţia Bugetului este FANTASMAGORICĂ

Negocierile cu FMI s-au BLOCAT/Construcţia Bugetului este FANTASMAGORICĂ

Negocierile cu FMI s-au blocat. Chiar dacă Ponta l-a rugat pe Gherghina să dea o mână de ajutor, discuţiile s-au blocat. Sursele noastre spun că reprezentanţii FMI s-au declarat sideraţi de modul de abordare al construcţiei bugetare. Şi, mai ales al resurselor care vor alimenta bugetul pentru 2015. Ministrul pentru buget, Darius Vâlcov, a ieşit la televizor şi a bălmăjit ceva despre limita deficitului. Ceva de genul că el are mandat doar pentru un deficit de 1,4 şi FMI impune un 0,9. Realitatea este însă cu totul alta. Construcţia bugetului este fantasmagorică.

FMI cere Guvernului să reducă deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea română o consideră inacceptabilă, luând astfel în calcul întreruperea discuţiilor dacă nu este agreat un deficit de 1,4%.

În acest context, ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, a declarat pentru B1 TV că nu se acceptă schimarea regulilor în timpul jocului și că o astfel de măsură ar însemna îngenuncherea economiei românești.

”Discuțiile tehnice cu cei de la FMI au avut loc noaptea trecută. Discuțiile la nivel de miniștri vor avea loc la ora 15.00.Propunerea de deficit bugetar pe cash de 0,9% a fost făcută de un reprezentant al FMI ȘI CE. Deficitul pe care noi ni-lam asumat anul acesta este de 1,4%, atât cash cât și ESA. Nu vom accepta ca regulile să fie schimbate în timpul jocului. Eu totuși am mare încredere că la ora 15.00 se va dovedi că această solicitare nu este susținută și de reprezentanții la vârf ai FMI și CE și vom porni negocierile așa cum este normal și corect de la 1,4%, așa cum s-a convenit. Mandatul meu, ca ministru delegat pentru Buget, dar și cel al ministrului Finanțelor este ca negocierile să înceapă de la 1,4%. Nu putem să începem o negociere după ce toată luma știa că este 1,4%, de la 0,9%. Vă dați seama că, practic, ar însemna ca noi să acceptăm, într-un fel, îngenuncherea definitivă a economiei românești”, a spus Vâlcov.

Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansată joi seara, cu argumentul că nu mai trebuie să existe o diferenţă între deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza plăţilor efective realizate într-un an, ci pe baza angajamentelor de plată şi a termenelor legale pentru achitarea obligaţiilor) şi cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...