Numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a crescut în 2013 cu 0,3%, iar traficul de voce cu 3,3%

Numărul utilizatorilor activi ai serviciilor de telefonie mobilă a crescut cu 0,3% anul trecut, la 22,9 milioane, iar traficul de voce a urcat cu 3,3%, la 63,6 miliarde de minute, potrivit datelor autorităţii de reglementare în telecomunicaţii, ANCOM.

Numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a crescut în 2013 cu 0,3%, iar traficul de voce cu 3,3% (Imagine: Shutterstock)

Defalcat, numărul de abonaţi persoane fizice s-a majorat cu 0,05%, la 6,4 milioane. Pe segmentul abonaţilor persoane juridice, avansul a fost de 1,5%, la 3 milioane, iar cartelele preplătite au atins 13,5 milioane, cu 0,2% faţă de decembrie 2012.

Datele ANCOM arată că rata de penetrare a telefoniei mobile a urcat cu 0,4 puncte procentuale, la 113,9%.

"În 2013, durata medie a unui apel (fără roaming) a fost de 2 minute şi 23 de secunde, în timp ce traficul mediu lunar realizat de un utilizator activ a crescut cu 10 minute, la 3 ore şi 53 minute", a declarat Eduard Lovin, director executiv în cadrul ANCOM, prezent la ZF Mobilio '14.

Clienţii operatorilor telecom au transmis 16,9 miliarde de mesaje scrise (SMS), în creştere cu 22% faţă de finele anului 2012, din care 93,6% către utilizatori din aceeaşi reţea.

Traficul total de mesaje MMS a urcat cu 2%, la 15,2 milioane, iar numărul apelurilor video 3G a scăzut cu 23%, la 1,2 milioane de minute.

Numărul total de conexiuni active a atins 13,6 milioane, în urcare cu 35% faţă de decembrie 2012

Un utilizator de internet mobil din România a consumat, în medie, în fiecare lună a anului 2013, un număr de 70 MB prin intermediul telefoanelor mobile şi 1.520 MB prin intermediul modemurilor/cardurilor USB.

De altfel, numărul conexiunilor active prin intermediul modemurilor/cardurilor USB a crescut cu 8% în 2013, la 1,5 milioane.

Din numărul total de conexiuni la internet, 9,6 milioane sunt conexiuni active la internet mobil în bandă largă, în creştere cu 35% faţă de 2012.

Numărul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet mobil prin intermediul tehnologiilor EV-DO, 3G/3G+ şi 4G a urcat cu 27%, la 11,1 milioane.

Potrivit ANCOM, aproximativ 75% din conexiunile de acces la internet la puncte mobile de mare viteză se realizează cu plata unui abonament/extraopţiuni dedicate pentru acces la internet (telefoane mobile şi modemuri/carduri USB).

Potrivit lui Lovin, operatorii vor introduce în acest an noi tehnologii, vor extinde gradul de acoperire al reţelelor şi vor creşte viteza de transfer al datelor, ca urmare a intrării în vigoare a noilor licenţe de utilizare a spectrului.

"De asemenea, vom asista la intensificarea concurenţei pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă ca urmare a reducerii tarifelor de interconectare. Nnumărul de conexiuni de acces la internet la puncte mobile va continua să crească, coroborată cu avansul utilizării serviciilor la viteze foarte ridicate, prin 4G şi 4G+. De asemenea, utilizarea serviciilor în roaming în UE va continua să crească, ca urmare a reducerii tarifelor", a spus Lovin.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

2 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

3 Ce-o avea asta-n gură, fraților? Priviți-i cum râd, zici că au băut ceai de cânepă...

4 PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministe…

5 Rareş Bogdan o pune la punct pe Fiola după atacul xenofob la adresa președintelui: Vom face plângere!

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic