O mie de kilometri de autostradă, „cadoul“ Uniunii Europene pentru România în următorii 10 ani

O mie de kilometri de autostradă, „cadoul“ Uniunii Europene pentru România în următorii 10 ani

Din cele 30,6 miliarde de euro fonduri structurale, regionale şi pentru dezvoltare rurală pe care România ar urma să le primească de la UE între 2014 şi 2020 (cu încă trei ani de graţie), 6,1 miliarde de euro sunt destinate exclusiv dezvoltării sectorului de transport.

O mie de kilometri de autostradă, „cadoul“ Uniunii Europene pentru România în următorii 10 ani (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

La un preţ mediu de 6 mil. euro pe kilometrul de autostradă cu cât se construieşte în România, înseamnă că, dacă toţi banii ar merge în construirea de autostrăzi, în preajma lui 2020 România ar trebui să aibă 1.000 de kilometri de autostradă construiţi doar cu banii UE.

Din nefericire, banii UE se adresează întregului sector de transport şi privesc, prin urmare, şi autostrăzile, şi şoselele, şi căile ferate, şi căile navigabile. În planul de autostrăzi publicat la finele anului trecut, guvernul bugetează totuşi o sumă însemnată din cei 6,1 miliarde de euro, anume 4,8 miliarde de euro, ceea ce ar însemna 800 de kilometri de autostradă.

Acordul de Parteneriat adoptat ieri de Comisia Europeană consfinţeşte că România va finanţa toate cele 11 „obiective tematice“ pentru care se putea cere finanţare de la UE, deşi specialiştii au sugerat în trecut să fie alese doar câteva zone strategice cum ar fi infrastructura, tocmai pentru ca progresul să fie evident.

Citeşte mai multe despre construcţia autostrăzilor din România pe www.zf.ro .

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceașescu” / „Șuca” a vrut să se bage și ea în seamă pe subiectul Beach, Please!, dar a scris greșit numele dict…

3 „După aceea, vor veni cu sutele” / Primele vești cu adevărat proaste pentru Rusia vin din Germania

4 ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

5 De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut