O nouă bancă se va retrage din România

O nouă bancă se va retrage din România

National Bank of Greece (NBG) trebuie să se retragă din sud-estul Europei, inclusiv din România, şi să menţină doar operaţiunile din Turcia, iar Piraeus Bank îşi va restrânge drastic activităţile din străinătate, potrivit planurilor aprobate în iulie de Comisia Europeană, potrivit Kathimerini.

National Bank of Greece se va retrage din sud-estul Europei, inclusiv din România. Piraeus reduce drastic activităţile (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Planurile de restructurare ale NBG, cea mai mare bancă elenă, şi Piraeus Bank, aflată pe locul al doilea, au fost aprobate la sfârşitul lunii trecute, după cel al Alpha Bank, la începutul lui iulie, şi cel al Eurobank, în aprilie, relatează publicaţia elenă.

Conform acestor planuri, NBG, care deţine în România Banca Românească, va păstra o participaţie majoritară la banca Finansbank din Turcia, dar trebuie să se retragă din toate celelalte ţări din sud-estul Europei. Astfel, NBG trebuie să vândă subsidiarele din România, Albania, Bulgaria, Fosta Republică Iugoslavă a Mecedoniei, Serbia, precum şi operaţiunile din Egipt şi Africa de Sud. Banca va putea să păstreze unele operaţiuni din Cipru, Marea Britanie şi Malta.

În privinţa Finansbank, la care s-a angajat să vândă 20% din participaţie, NBG trebuie să majoreze capitalul cu cel puţin 20%.

NBG a mai convenit cu Comisia Europeană să reducă numărul de sucursale din Grecia la 550 şi numărul de angajaţi la 10.700, în timp ce raportul dintre împrumuturi şi depozite nu trebuie să mai depăşească 115%, până la sfârşitul lui 2017.

Planul de restructurare al Piraeus Bank prevede pentru sfârşitul anului 2017 un număr de maxim 870 de sucursale şi până la 15.350 de angajaţi în Grecia, precum şi reducerea drastică a activităţilor din străinătate.

Valoarea activelor din străinătate ale Piraeus Bank trebuie să fie redusă la 3,1 miliarde de euro până în iunie 2018 sau să fie vândute cu totul, cu excepţia anumitor combinaţii (Cipru-România, Cipru-Bulgaria sau Bulgaria-Albania-Serbia).

Celelalte două bănci de importanţă sistemică din Grecia, Alpha Bank şi Eurobank, au adoptat planuri similare. Pe lângă reducerea numărului de sucursale şi de angajaţi, băncile trebuie să scadă costurile operaţionale şi să vândă diviziile de asigurări, imobiliare şi de investiţii. Măsurile au rolul să crească nivelul capitalului şi să reducă dependenţa faţă de stat, în privinţa lichidităţilor şi a capitalului.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, Banca Greciei a exclus ideea înfiinţării unei aşa-numite bănci rele, care să preia împrumuturile neperformante ale tuturor băncilor comerciale, iar fiecare instituţie financiară va administra propriile departamente speciale deja create.

Planurile aprobate de Comisia Europeană pentru băncile elene sunt asemănătoare cu cel al băncii portugheze Millennium bcp, care a primit în 2012, pentru recapitalizare, 3 miliarde de euro sub formă de obligaţiuni convertibile, din împrumutul de 78 miliarde euro atras de Portugalia de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. În schimb, Millennium s-a angajat să implementeze un program de restructurare care include şi vânzări de active.

În cadrul acestui plan, Millennium bcp a încheiat la sfârşitul lunii iulie un acord de vânzare a subsidiarei din România către OTP Bank România, pentru 39 milioane de euro, sumă care include cumpărarea acţiunilor şi costurile de integrare. Termenul limită pentru vânzare este iunie 2015.

Restructurarea sectorului bancar elen a mai inclus, la mijlocul lui 2012, preluarea de către Piraeus Bank Grecia a băncii ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, respectiv şi 93,27% din acţiunile ATE Bank România.

În primăvara anului 2013, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a semnat un acord cu Piraeus Bank privind preluarea pachetului deţinut la ATE Bank România pentru 10,3 milioane de euro, operaţiune care s-a finalizat în luna decembrie. În urma preluării, numele ATE Bank România a devenit, în februarie 2014, Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI).

În România, grupul NBG deţine Banca Românească, societatea de asigurare-reasigurare GARANTA, societatea de servicii de investiţii financiare NBG Securities România şi NBG Leasing. Grupul Banca Românească a înregistrat în 2013 pierderi de 109,86 milioane lei, în creştere de la 61,07 milioane de lei în 2012. La sfârşitul anului trecut, grupul Banca Românească deţinea active de 7,44 miliarde de lei, faţă de 7,23 miliarde de lei în 2012.

Piraeus Bank România a obţinut în primul trimestru un profit net de 4,6 milioane euro, în creştere cu 90% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar activele au urcat cu 7%, la 1,98 miliarde lei, rezultate susţinute de evoluţia creditelor cu 21% şi a depozitelor cu 17%. La sfârşitul anului trecut, Piraeus Bank România deservea circa 300.000 de clienţi, cu o reţea formată din 140 de sucursale.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A plecat din țară cu un pașaport regal românesc / S-a stins din viață cea care a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din …

2 ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari

3 Pro TV vrea un format similar cu America Express. Cine ar putea prezenta noul reality show

4 Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei

5 „Am văzut cu ochii mei, s-a dus să ia bani de acolo. Nu era un milion, erau 60 de milioane de euro”