OIV: România, pe locul 13 în topul celor mai mari producători mondiali de vin; producția s-a majorat cu 9% în 2015

Producția de vin a României s-a majorat cu 9% în 2015, până la 4,069 milioane hectolitri, de la 3,750 milioane hectolitri în 2014, țara situându-se pe locul 13 în topul celor mai mari producători mondiali de vin, conform datelor preliminare publicate miercuri de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV).

În prezent, România se află în top 5 la nivel european din punct de vedere al suprafeței cultivate cu viță de vie, cu cele peste 200.000 de hectare, și pe locul 6 în UE din punct de vedere al producției, a declarat săptămâna trecută Cornel Dicu, director în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Producția mondială de vin pentru 2015 este estimată la 275,7 milioane hectolitri, cu 2% mai mare decât cea de anul trecut, iar Italia a redevenit cel mai mare producător mondial, detronând Franța și Spania, a anunțat OIV.

După producția record din 2013 și reculul din 2014, 'producția mondială de vin din 2015 se situează în limitele mediei', a informat OIV într-un comunicat, precizând că estimarea sa se situează într-un interval cuprins între 270,7 și 280,7 milioane hectolitri deoarece mai multe țări nu au transmis propriile lor estimări, respectiv China și Rusia, al 8-lea și al 12-lea producător mondial.

În topul celor mai mari producători se află Italia, care a redevenit lider mondial, cu o producție de 48,9 milioane hectolitri, cu 10% mai mare decât cea de anul trecut, față de 47,4 milioane hectolitri în cazul Franței, creștere de 1%, și 36,6 milioane hectolitri în cazul Spaniei, cu 4% mai mică decât în 2014.

Pe locurile următoare se situează SUA, cu o producție de 22,1 milioane hectolitri, Argentina cu o producție mai mică cu 12%, până la 13,3 milioane hectolitri și Chile cu o producție record de 12,8 milioane hectolitri, cu 23% mai mare decât anul trecut.

În emisfera sudică producțiile de vin sunt stabile în Australia (12 milioane hectolitri) și Africa de Sud (11,3 milioane hectolitri) dar au scăzut cu 27% în Noua Zeelandă (2,3 milioane hectolitri), revenind la nivelurile de dinaintea anului 2014 care a fost unul excepțional.

În cazul Europei, OIV și-a îmbunătățit estimările privind producția de vin pentru 2015 în Portugalia (cu 8%), România (cu 9%), Ungaria (12%) și Austria (18%), doar în cazul două state fiind revizuite în scădere Germania (minus 4%) și Grecia ( minus 9%).

La fel ca și anul trecut, OIV consideră că echilibrul pieței va fi asigurat în condițiile în care producția va permite acoperirea consumului și a necesarului de vin pentru scopuri industriale, precum producția de oțet, brandy și vermut, iar consumul mondial se va situa între 235,7 și 248,8 milioane hectolitri. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I