Operatorii de jocuri de noroc consideră inutil impozitul minim de 5%; operațiunile sunt controlate în timp real de Fisc

Operatorii de jocuri de noroc consideră inutil impozitul minim de 5%; operațiunile sunt controlate în timp real de Fisc

Operatorii de jocuri de noroc din România consideră că impozitul minim în industria jocurilor de noroc este inutil, având în vedere că operațiunile sunt monitorizate în timp real de către autoritățile statului, susține Doru Gheorghiu, director executiv al Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România - Romanian Bookmakers.

"După instituirea acestui impozit a apărut sistemul de monitorizare în timp real a tuturor tranzacțiilor din agențiile operatorilor licențiați în România, astfel încât acest articol (art. 18 din Codul Fiscal — n.r.) devine inutil și, mai mult, se transformă în timp într-o amenințare de ordin nuclear pentru industrie în sine și în mod special pentru zona de pariuri tradiționale", a declarat luni Doru Gheorghiu în cadrul unei conferințe pe teme de fiscalitate în zona jocurilor de noroc.

Potrivit articolului menționat, "contribuabilii care desfășoară activități de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, și în cazul cărora impozitul pe profit datorat pentru activitățile prevăzute în acest articol este este mai mic decât 5% din veniturile respective sunt obligați la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri înregistrate".

Doru Gheorghiu a explicat că în această industrie lucrează peste 12.000 de angajați, astfel că orice schismă în această zonă presupune efecte la nivel social. În plus, industria are o contribuție bugetară directă și indirectă de 120 de milioane de euro anual.

Mai mult, în opinia lui Gheorghiu, industria jocurilor de noroc, fiind direct monitorizată, tinde către un nivel de evaziune zero. Potrivit acestuia, controlul direct al operațiunilor, prin sisteme informatice aflate în cadrul instituțiilor statului, a fost instituit în anul 2009, prin Ordonanța de Urgență 77, care a avut ca efect reducerea numărului de operatori de la 26 la 14, în doi ani, și dispariția a 10.000 de aparate de tip slot-machine. La momentul respectiv, controlul era efectuat la nivelul Ministerului Finanțelor Publice, iar ulterior a fost preluat de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.

"În acest moment nu cred că există o industrie care să fie mai bine controlată de către autoritățile de stat decât este zona de pariuri tradiționale", a mai spus Gheorghiu.

El a amintit și faptul că, începând de anul viitor, și zona de online va fi monitorizată, însă aceea este o zonă care "niciodată nu va genera" indicatori similari cu cei din zona pariurilor tradiționale, prin natura activității, din prisma numărului de angajați, și nici ca și contribuții la buget. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro