Polonia analizează posibilitatea convertirii în zloți a creditelor luate în franci elvețieni

Polonia analizează posibilitatea convertirii în zloți a creditelor luate în franci elvețieni

Guvernul polonez lucrează la o serie de planuri pentru convertirea în zloți a creditelor ipotecare în franci elvețieni ale populației, costurile operațiunii urmând să fie suportate de bănci, a declarat, luni, premierul polonez, Ewa Kopacz, transmite Bloomberg.

Conversia creditelor va fi una dintre propunerile de pe lista Guvernului, ce urmează să fie prezentată până la finele acestei săptămâni, a precizat Ewa Kopacz, într-un interviu acordat postului public de radio.

Kopacz a adăugat că băncile ar trebui să introducă 'rapid' modificările, iar Autoritatea de Reglementare a Piețelor Financiare din Polonia va urmări răspunsul băncilor.

'Dacă voi fi nevoită să aleg între interesele băncilor și cele ale celor care au luat credite, voi fi de partea populației, iar băncile vor fi cele care vor suporta nota de plată și nu bugetul de stat. Voi face toate eforturile pentru a mă asigura că aceste măsuri vor intra în vigoare cât mai curând posibil și nu în 3-4 luni, pentru că viața oamenilor depinde de acestea', a declarat Ewa Kopacz.

Decizia neașteptată a Băncii Naționale a Elveției de elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul, ceea ce a provocat dificultăți pentru cele aproximativ 575.000 de familii din Polonia care au credite în franci. Protestele organizate în mai multe orașe de cei cu credite în franci au devenit o chestiune politică în Polonia, unde, în acest an, vor avea loc alegeri parlamentare.

Ministrul polonez de Finanțe, Mateusz Szczurek, guvernatorul Băncii centrale a Poloniei, Marek Belka, precum și reprezentanții Autorității de Reglementare a Piețelor Financiare din Polonia s-au întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanții băncilor comerciale pentru a discuta modalitățile posibile în care pot fi ajutate persoanele cu credite în franci.

Deși băncile s-au oferit să acorde debitorilor posibilitatea de a beneficia de dobânda de bază negativă introdusă de Banca Națională a Elveției, dar și să extindă maturitatea creditelor pentru clienții cu dificultăți de rambursare, factorii de decizie au apreciat că răspunsul băncilor nu este suficient.

Băncile trebuie să se gândească la acorduri de împărțire a poverii, în caz contrar urmând să se confrunte cu presiuni pentru măsuri mai dure 'asemănătoare cu soluțiile din Croația sau Ungaria', a spus Mateusz Szczurek.

Guvernul ungar a decis anul trecut să convertească creditele din franci în forinți la un curs de schimb fix. De asemenea, la începutul acestei luni, Guvernul croat a votat în favoarea obligării băncilor de a absorbi pierderile rezultate de pe urma înghețării cursului de schimb al francului. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 VIDEO Priviți, noi explozii în Crimeea!

4 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

5 BREAKING Ucrainenii au lovit o nouă bază aeriană rusească în Crimeea! / Ce avioane ar avea Rusia pe aerodrom