Poșta Română: Peste 12 milioane de români și-au primit cardul de sănătate

Poșta Română: Peste 12 milioane de români și-au primit cardul de sănătate

Peste 12 milioane de români și-au primit cardul de sănătate, document care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate din România, a anunțat, joi, într-un comunicat, Compania Națională 'Poșta Română' /CNPR/, distribuitor al acestor instrumente.

'Poșta Română, în urma unor eforturi considerabile ale rețelei operaționale a companiei, a reușit să se achite cu succes de sarcinile impuse prin contractul cu CNAS. O rată de retur de 7% pe distribuția cardurilor de sănătate este una pe care orice operator privat și-ar asuma-o fără ezitare. Iar asta, având în vedere rigorile impuse prin contract, ce țin atât de modalitatea de predare a cardurilor, cât și de zonele acoperite, în bună parte mediul rural greu accesibil', a declarat Irina Purcaru, directorul Direcției Operațiuni și Relații Comerciale din cadrul Poșta Română.

Conform sursei citate, dintre cele 13,2 milioane de carduri trimise de Compania Națională Poșta Română și Casa Națională de Asigurări de Sănătate /CNAS/ spre distribuire, Poșta Română a predat în mâna asiguraților 93% din această cantitate. Persoanele care fie și-au schimbat domiciliul și nu au notificat acest lucru, fie nu s-au prezentat la unitățile Poștei Române pentru a-și ridica documentul de asigurat pot să o facă, în continuare, așa cum impun regulile CNAS.

Situația pe județe arată că Municipiul București deține primul loc la numărul de carduri distribuite, respectiv 1,22 milioane de trimiteri, urmat de Prahova, cu peste 511.000 de trimiteri, și de Timiș, cu peste 438.000 de trimiteri ajunse la destinație. Rata de retur pe cele trei județe, adică diferența dintre cardurile emise de CNAS conform contractului și cardurile returnate Caselor Județene de Sănătate aferente, este de 12,6%, 3,5%, respectiv 10,12%.

La polul opus, județele cu cei mai puțini asigurați pentru care s-au emis carduri de sănătate sunt: Ialomița (79.900 de carduri emise și o rată de retur de 8%), Ilfov (101.082 carduri emise, la un retur de 9,12%) și Covasna (150.683 de carduri emise, la un retur de 6,6%). De asemenea, județele în care s-au înregistrat cele mai mici rate de retur sunt: Harghita (2,6%), Sălaj (3%), Prahova (3,5%), Vâlcea (3,6%) și Olt (3,7%).

Poșta Română a câștigat prin licitație, în vara anului trecut, contractul de distribuție a cardurilor de sănătate la nivel național. Acordul-cadru dintre operatorul național de servicii poștale și CNAS a fost semnat la 5 septembrie 2014, iar primele carduri au ajuns la asigurați în 19 septembrie.

Valoarea totală a contractului este de 37,5 milioane de lei și are o durată de patru ani. Volumul total ce urmează să fie livrat, la nivel național, pe durata celor patru ani, este estimat la aproximativ 13,6 milioane de carduri, dintre care 12,26 milioane au fost deja livrate, acest lucru însemnând că 93 din 100 de asigurați au intrat în posesia cardului, prin intermediul Poștei Române.

CNPR este o companie națională înființată conform Legii 31/1990, și nu o instituție publică, care funcționează pe gestiune economică, ceea ce înseamnă că își formează singură veniturile din contracte comerciale și, prin urmare, se autofinanțează.

Poșta Română a contribuit, în 2014, cu 390 de milioane de lei (87,8 milioane de euro) la bugetul de stat, aceasta fiind o sumă-record în condițiile disponibilizărilor operate în anii trecuți și care au redus contribuțiile din impozitul pe salarii. Peste 22% din această sumă reprezintă TVA aferentă contractelor comerciale încheiate în cursul anului 2014.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Partenerii mei sunt pișați pe ei / Monica Bârlădeanu, dezvăluiri picante despre scenele de amor

2 „Bianca Drăgușanu, amantă, prostituată, psihopată…” / Daria Radionova l-a dat în fapt pe Alex Bodi!

3 El este turnătorul PSD din Ministerul Sănătății / A fost recrutat și de Securitate

4 Proastă de bubuie / Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, dar numită de partid într-o func…

5 O fetiţă de 9 ani a găsit un portofel și a sunat la 112 / Citiți ce dialog a avut cu operatorul STS