Premieră: o acţiune la Berkshire Hathaway, conglomeratul miliardarului Warren Buffett, a ajuns să coste 200.000 de dolari, cel mai ridicat nivel din lume

 

Holdingul controlat de către Buffett deţine compania de asigurări Geico, transportatorul feroviar Burlington Northern Santa Fe, producătorul de energie MidAmerican Energy. De asemenea, este acţionar important la Coca Cola, băncile Wells Fargo şi Goldman Sachs, gigantul industrial General Electric sau producătorul de ketchup Heinz.

Anul trecut, Berkshire Hathaway a scos un profit de 19,5 miliarde de dolari. Conglomeratul lui Buffett are 330.000 de angajaţi.

 

Ieri, acţiunile clasa A Berkshire Hathaway au ajuns la cotaţia de 200.085 de dolari. Nivelul este de aproape 60 de ori mai mult decât o acţiune Seaboard, o companie din sectorul agricol şi al transportului, care costă 2.900 de dolari bucata şi este este a doua acţiune ca preţ în rândul acţiunilor listate la bursele americane.

La o cotaţie de 200.000 de dolari pe acţiune, compania Berkshire Hathaway are o valoare de piaţă de peste 167 miliarde de dolari. 

 

De regulă, atunci când acţiunile unei companii ajung la niveluri foarte mari, acestea utilizează o procedură de divizare a acestora. Spre exemplu, o acţiune de 700 de dolari este împărţită în zece acţiuni de câte 70 de dolari. Numai că Warren Buffett nu este un fan al acestei proceduri, deoarece consideră că ea încurajează speculaţiile pe termen scurt în locul proprietăţii pe termen lung. În consecinţă, acţiunile clasa A Berkshire Hathaway au devenit de departe cele mai valoroase acţiuni tranzacţionate pe piaţa din SUA.

 

Acţiunile Berkshire au trecut pentru prima dată pragul de 1.000 de dolari în urmă cu 31 de ani, în data de 26 august 1983. Apoi au avut nevoie de alţi nouă ani pentru a atinge pragul de 10.000 de dolari, în data de 16 octombrie 1992, şi alţi 14 ani pentru a fi cotate la 100.000 de dolari, în data de 23 octombrie 2006.

 

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dumitru Buzatu, în CEX-ul PSD: „Coronavirusul nu există” / Către liderii social-democrați: „Oricum, sunteți toți…

2 Andreea Esca, vedeta Pro TV, confirmată pozitiv cu noul coronavirus

3 ULTIMA ORĂ 20 de state din Europa interzic accesul românilor sau le impun restricții la intrarea pe teritoriil…

4 VIDEO Această formă de viață se numește Codruța Cerva, vedetă la Cocina TV și lider al trepanaților din Piață

5 VIDEO Prins asupra faptului, amantul unei craiovence a fugit 3 kilometri în pielea goală, în timp ce soţul înş…