Prețul mediu de vânzare a energiei electrice crește cu 0,26% de la 1 ianuarie

Prețul mediu de vânzare a energiei electrice crește cu 0,26% de la 1 ianuarie

Prețul mediu de vânzare a energiei electrice la tarifele reglementate va crește cu 0,26% de la 1 ianuarie 2015, a anunțat vineri Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

"Impactul tarifelor aprobate prin Ordinul 157/2014 — începând cu data de 1 ianuarie 2015 — va duce la o creștere de 0,26% (sub cea estimată inițial) a prețului mediu de vânzare a energiei electrice la tarifele reglementate față de cele realizate în semestrul II 2014, ca rezultat al acțiunii cumulate a: creșterii valorii componentelor de preț ale tarifelor reglementate; reducerii valorii componentei de rezervare/abonament facturate corespunzător cotei reglementate de energie electrică", se spune în comunicat.

Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei — ANRE a aprobat, în ședința din 15 decembrie 2014, Ordinul ANRE nr. 157/2014 pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate și Avizele pentru tarifele CPC (componenta de piață concurențială) pentru perioada 1 ianuarie — 30 iunie 2015.

De asemenea, Comitetul de reglementare a avizat tarifele CPC pentru perioada 1 ianuarie — 30 iunie 2015 pentru fiecare din cele 8 zone de furnizare de ultimă instanță, conform gradului de dereglementare prevăzut în calendarul de eliminare a  prețurilor reglementate la energia electrica stabilit convenit prin Foaia de parcurs din cadrul  Memorandumului de Înțelegere semnat cu organismele europene și internaționale. Creșterea medie pe țară a tarifelor CPC aferentă clienților casnici pentru această perioadă este de 0,46%.

Potrivit ordinului, Tariful CR de tip monom cu rezervare, pentru contoarele cu plata post consum, va fi de 0,1787 lei pe zi, în ceea ce privește prețul de rezervare, față de 0,1747 lei/zi anterior. Prețul energiei va crește la 0,3716 lei/kWh, față de 0,3634 lei/kWh.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...