Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Prețul petrolului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani

Cotația barilului Brent din Marea Nordului a coborât marți sub pragul de 40 de dolari, în timp ce la bursa de la New York cotația barilului de țiței WTI a coborât sub pragul de 37 de dolari, în ambele cazuri fiind vorba despre o premieră în ultimii șapte ani, transmite AFP.

În jurul orei 14.00 GMT, cotația barilului de țiței Brent cu livrare în luna ianuarie a coborât până la 39,81 dolari, cea mai scăzută cotație înregistrată după data de 20 februarie 2009. La aceeași oră, pe piața de la New York barilul de țiței 'light sweet crude' (WTI) se tranzacționa la 36,64 dolari, cel mai scăzut nivel de după data de 19 februarie 2009.

Aceste scăderi vin după ce vineri Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să-și mențină nemodificat plafonul de producție, în pofida supra-ofertei de țiței care există în prezent pe piața mondială. Chiar dacă prețul unui baril de țiței este în prezent cu 60% sub nivelul înregistrat la mijlocul anului 2014, OPEC a decis să nu își reducă producția și, în mod inedit, în comunicatul oficial publicat la sfârșitul reuniunii ministeriale de la Viena, nici măcar nu a precizat care este plafonul de producție al cartelului.

'Faptul că nu a fost menționat niciun plafon de producție sugerează că grupul nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu privire la impactul revenirii pe piață a petrolului iranian odată cu eliminarea sancțiunilor internaționale', a subliniat Craig Erlam, analist la Oanda.

Acesta crede că decizia OPEC de a nu modifica plafonul de producție nu este una de bun augur pentru producătorii de petrol, având în vedere piața este inundată cu petrol, iar facilitățile de stocare au atins la capacitatea maximă, ceea ce face posibile noi scăderi ale prețului țițeiului.

'Combinația între o piață saturată de ofertă și o cerere mondială modestă pare favorabilă unei noi scăderi a cotațiilor până la 35 de dolari pentru barilul de țiței Brent și la 32 de dolari pentru barilul de țiței WTI, adică nivelul atins în timpul crizei financiare din 2008', susține la rândul său Ipek Ozkardeskaya, analist la London Capital Group.

Plafonul oficial de producție al OPEC are mai mult un caracter teoretic, pentru că potrivit mai multor studii producția reală a statelor membre OPEC se situează undeva în jurul valorii de 32 de milioane de barili pe zi, mult peste plafonul oficial de 30 de milioane de barili pe zi.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Nicoleta Gherasi)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALARMĂ Zeci de mii de români vor fi amendați după 26 mai! Jandarmeria, la ordinul ministrului Camen Dan, monit…

2 VIDEO Dăncilă, huiduită și apărată de zeci de jandarmi, a fost ascunsă într-o vulcanizare auto din Novaci! Apo…

3 Document. Citiți și voi ce avere are primarul PSD din Topoloveni după 29 de ani de mandat. Primește de la stat…

4 Info. Acesta este sondajul distribuit de Dragnea liderilor locali sâmbătă seara.

5 Informație. Candidații lui Voiculescu de pe lista PSD vor pleca la PPUSL imediat după validare! Dragnea, în râ…

recomandări

Te ia DNA: Mitu Augustin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă