Preţul petrolului creşte, pe fondul violenţelor din Irak

Preţul barilului de petrol a crescut joi cu peste 1 dolar, ca urmare a violenţelor din Irak, unde militanţii kurzi au preluat controlul oraşului Kirkuk, în timp ce gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a ocupat teritorii extinse şi se află la mai puţin de 100 de kilometri de capitală.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în iulie a urcat cu 1,1%, sau 1,09 dolari, la 111,04 dolari, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii martie, când preţul a crescut din cauza tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, potrivit portalului MarketWatch, citat de Mediafax

Barilul de petrol West Texas Intermediate din SUA a avansat cu 1%, sau 1,03 dolari, la 105,42 de dolari.

Violenţele au continuat joi în Irak.

Forţele kurde au preluat, joi, controlul oraşului petrolier Kirkuk, pentru a-l proteja de un posibil asalt al insurgenţilor SIIL care au ocupat teritorii extinse în ultimele zile, potrivit oficialilor kurzi, citaţi de AFP.

Aceasta este prima dată când forţele kurde controlează total acest oraş multietnic situat la 240 de kilometri nord de Bagdad, unde în mod normal securitatea este asigurată de o forţă de poliţie comună formată din elemente arabe, kurde şi turkmene.

SIIL a ocupat Tikrit, dar şi Mosul, al doilea mare oraş al ţării.

"Pentru moment, conflictul este localizat în nordul ţării, dar se pare că piaţa ar putea fi îngrijorată că s-ar putea extinde către câmpurile petrolifere din sud, având în vedere că preţul barilului Brent a urcat cu circa 2 dolari în 24 de ore", se arată într-o notă a firmei de cercetare JBC Energy.

SIIL a preluat şi controlul asupra oraşului Dhuluiya, situat la 90 de kilometri nord de Bagdad, au precizat un colonel al poliţiei şi locuitori contactaţi prin telefon de AFP.

Un purtător de cuvânt al SIIL a ameninţat într-o înregistrare că organizaţia va ocupa noi oraşe, inclusiv Bagdad.

Ministrul irakian responsabil de sectorul petrolier, Abdul Kareem Luaibi, a declarat miercuri că nu se aşteaptă ca violenţele să se extindă în sud, în timp ce ministrul de Externe a avertizat că Irak se confruntă cu o "ameninţare mortală" din partea insurgenţilor SIIL.

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

4 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

5 VIDEO De ce nu-l reține DNA pe acest infractor? Acestea sunt imaginile de la întâlnirea Cuc-Mezei din fața cas…

recomandări

Te ia DNA: Bucur Ionel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai rapidă mașină din lume e aproape gata