Preţurile locuinţelor noi, egale cu ale celor vechi. Oferta este prea mică pentru o concurenţă reală

Preţurile locuinţelor noi, egale cu ale celor vechi. Oferta este prea mică pentru o concurenţă reală

Preţurile locuinţelor noi au ajuns să fie mai mici sau egale cu cele de pe piaţa rezidenţială veche din aceeaşi zonă, însă oferta dezvoltatorilor este încă redusă pentru a concura într-adevăr cu proprietarii de apartamente vechi, a declarat Ioan Cătuţoiu, directorul general al firmei RealTime.

Preţurile locuinţelor noi, egale cu ale celor vechi. Oferta este prea mică pentru o concurenţă reală (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Pentru prima dată, cu adevărat preţurile apartamentelor noi sunt mai mici sau egale cu cele de la apartamentele vechi din aceeaşi zonă, în special în blocurile de lângă metrou. Dezvoltatorii s-au orientat să ofere alternativă la piaţa second hand, dar din păcate oferta este încă redusă şi nu creează o concurenţă reală pentru piaţa rezidenţială veche", a spus Cătuţoiu la deschiderea târgului naţional imobiliar - tIMOn.

În opinia sa, şi oferta băncilor în ceea ce priveşte creditarea achiziţiilor de locuinţe a devenit mult mai atractivă, astfel că rata la un credit a ajuns să fie egală cu chiria lunară plătită pentru acelaşi apartament.

"Un avans de 15-20%, dobânzi la lei de 5% sunt oferte foarte bune pentru cei care vor să-şi cumpere o locuinţă", a adăugat Cătuţoiu.

Pe de altă parte, reprezentantul firmei de consultanţă imobiliară consideră că piaţa a început să se maturizeze, atât din punct de vedere al clienţilor, care cumpără case care se încadrează cel mai bine nevoilor, cât şi al dezvoltatorilor, ceea ce duce la definirea unor noi zone de interes în Bucureşti, respectiv est, vest şi sud.

În ceea ce priveşte preţurile, Cătuţoiu consideră că acestea vor avea o marjă de fluctuaţie de circa 5%, oscilaţie normală, în opinia sa.

El atrage atenţia că în general nivelurile preţurilor care sunt comunicate la realizarea diverselor studii sunt cele de listare, care diferă de cele la care se realizează tranzacţia. Diferenţele dintre preţul de listare şi cel de vânzare s-au diminuat considerabil în ceea ce priveşte locuinţele vechi, consideră Cătuţoiu.

La târgului imobiliar naţional - tIMOn, care va avea loc în perioada 24-27 aprilie în Piaţa Constituţiei, sunt prezenţi peste 100 de expozanţi şi mai mult de 5.000 de locuinţe finalizate în Bucureşti şi ţară, la preţuri pornind de la 21.500 de euro.

În cadrul tIMOn vor fi lansate o serie de proiecte noi, multe dezvoltate de investitori români, unul dintre acestea fiind Trend Residence din Popeşti Leordeni. Complexul va fi dezvoltat de firma Domus Stil, deţinută de omul de afaceri Ionuţ Negoiţă şi este construit pe un teren de 95.000 de metri pătraţi. Omul de afaceri va dezvolta 300 de vile şi 180 de apartamente, în mai multe faze.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

3 Așa o fi?

4 Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

5 VIDEO Scandal cu răniți, mașini avariate și două femei care s-au înjunghiat, în Harghita