Preţurile răsadurilor, ale pomilor şi ale seminţelor, judeţ cu judeţ

Preţurile răsadurilor, ale pomilor şi ale seminţelor, judeţ cu judeţ

A venit sezonul în care gospodarii îşi primenesc grădinile, iar pieţele din oraşe sunt pline de răsaduri, pomi, flori, seminţe şi alte verdeţuri ce se plantează în această perioadă.

Corespondenţii locali „Adevărul“ au vizitat aceste pieţe şi vă putem spune, astfel, că preţurile nu diferă faţă de cele practicate în anii trecuţi, însă comercianţii se plâng că vânzările sunt în scădere sau cel mult în stagnare.

Ieftin la munte, scump la câmpie

În judeţele din zonele montane, cum ar fi Cluj, Neamţ, Alba, Hunedoara sau Gorj, preţurile sunt uşor mai mici atât la pomii fructiferi (care se vând cu mai puţin de 15 lei bucata), cât şi la tuberculii de cartofi (sub 3 lei kilogramul) sau la viţa-de-vie (aproximativ 5 lei butaşul).

În schimb, pliculeţele cu seminţe (2,5-3 lei) sunt puţin mai scumpe decât la câmpie (sub 2 lei).

Şi usturoiul sau arpagicul au preţuri mai mari la munte, respectiv între 15 şi 20 de lei kilogramul, în judeţe ca Alba, Satu Mare sau Sălaj, faţă de zonele de câmpie unde aceste leguminoase se vând cu aproximativ 10 lei kilogramul. Usturoi şi arpagic sub 10 lei/kg puteţi găsi în Buzău, Călăraşi, Cluj, Iaşi, Vrancea sau Prahova.

Nucul, prunul şi piersicul, vedetele pieţei

Dacă media generală a preţurilor la pomii fructiferi oscilează între 13 şi 15 lei, nucii şi piersicii au preţuri spre 17-20 de lei, probabil pentru că se prind mai uşor, rezistă mai mult şi, prin urmare, se vând ceva mai bine.

Cât despre pruni, există deja oraşe în care deja nu se mai găsesc.

Cei mai ieftini pomi fructiferi – 10 lei bucata – se vând în Ardeal (judeţele Alba, Cluj şi Hunedoara), iar cei mai scumpi – 20 de lei – sunt în Moldova (Brăila sau Botoşani).

„Clienţii nu prea dau năvală“

Avem de toate, însă clienţii nu prea dau năvală. Cu toate că lucrările de primăvară au început, lumea doar testează piaţa. Negociem puţin preţul, doar-doar vom vinde marfa. E păcat să rămânem cu ea. Avem pomi altoiţi, aduşi de la Ostrov. Merii şi prunii sunt mai ieftini, dar chiar şi aşa nu e mare înghesuială“, ne spune Mihai Olteanu, comerciant în piaţa Big din Călăraşi.

La rândul lor, cumpărătorii spun că preţurile li se par accesibile, la fel ca în anii trecuţi, însă buzunarele sunt aproape goale.

Salariile sunt din ce în ce mai mici. Cu toate acestea, câţiva pomi şi câteva seminţe de pus în grădină tot trebuie să luăm“, precizează Ion Grigore, şofer.

Şi în Moldova merge greu piaţa. „Vânzarea este mai slabă decât anul trecut, chiar dacă primăvara a venit mai repede acum“, ne spune Vasile Lecuşescu, comerciant în piaţa centrală din Piatra Neamţ.

La Ploieşti, vânzătorii au fost nevoiţi chiar să mai lase din preţ. Potrivit comercianţilor din municipiul prahovean, un puiet de prun costa iniţial 20 de lei, însă reticenţa cumpărătorilor şi concurenţa au determinat scăderea preţului la 15 lei. La ceapă şi usturoi, preţurile din Ploieşti sunt, în medie, mai mici cu un leu faţă de anul trecut.


Scumpete la malul mării

În judeţul Constanţa, comercianţii cer preţuri dintre cele mai mari faţă de mediile naţionale. Pomii costă 17 lei, plicul de seminţe costă 5 lei, iar butaşul de viţă-de-vie – 10 lei. Comercianţii încă nu au adus răsaduri, spunând că mai aşteaptă până în luna mai.


Preţuri medii în marile oraşe

** Pomi: între 10 lei (Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Deva) şi 20 de lei (Arad, Botoşani, Brăila, Călăraşi).
** Tuberculi de cartofi: între 1-1,5 lei/kg (Buzău, Cluj-Napoca, Focşani, Vaslui, Zalău) şi 3 lei/kg (Iaşi, Piatra Neamţ, Ploieşti).
** Viţă-de-vie: între 5 lei/butaş (Buzău, Târgu-Jiu, Iaşi, Piatra Neamţ, Zalău) şi 8-10 lei/butaş (Arad, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Vaslui, Focşani).
** Usturoi şi arpagic: între 3-5 lei/kg (Buzău, Călăraşi, Vaslui, Focşani) şi peste 10 lei/kg (Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Zalău, Satu Mare, Iaşi).
** Seminţe: între 1,5-2 lei/plic (Botoşani, Reşiţa, Călăraşi, Deva, Târgu-Jiu, Brăila, Satu Mare) şi 3-5 lei/plic (Constanţa, Iaşi, Piatra Neamţ, Slatina, Focşani, Ploieşti).

  • Au contribuit corespondenţii locali „Adevărul“

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

2 Așa o fi?

3 Se strânge lațul / Live Science: Cercetătorii au recuperat secvențe genetice ale coronavirusului șterse în secre…

4 VIDEO Faza asta este de la Galați...

5 Așa o fi? Atât de grav?