Prognozele managerilor de companii: Tendinţe de creştere în industria prelucrătoare, construcţii şi retail

Prognozele managerilor de companii: Tendinţe de creştere în industria prelucrătoare, construcţii şi retail

Managerii companiilor anticipează, pentru trimestrul al doilea, tendinţe de creştere în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, şi o tendinţă de creştere moderată în sectorul serviciilor, faţă de primul trimestru, potrivit indicatorului sold conjunctural publicat luni de INS.

Prognozele managerilor de companii: Tendinţe de creştere în industria prelucrătoare, construcţii şi retail (Imagine: Shutterstock)

Astfel, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%), potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică, în urma anchetelor de conjunctură derulate în rândul managerilor societăţilor comerciale.

În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere mai mare decât pe total industrie prelucrătoare şi anume: fabricarea băuturilor (sold conjunctural +57%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice şi fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale +34%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +5% pe total industrie prelucrătoare.

În activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +30%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +23%).
Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%).

Pentru preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere moderată (sold conjunctural +14%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +31%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +13%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +35%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

În sectorul de servicii, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%) şi a preţurilor (sold conjunctural +5%).

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.029 agenţi economici), construcţiilor (1.573), comerţului cu amănuntul (2.099) şi serviciilor (2.520).

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina