România ar putea primi de la S&P un rating de recomandare pentru investiţii, după şase ani de „junk”. Analiştii BCR se întreabă dacă nu e prea târziu

Analiştii de la BCR, membri ai echipei Erste Group Reserch, se întreabă dacă „este prea puţin" ceea ce ar decide S&P, sau dacă decizia ar veni „prea târziu".

Decizia S&P vine la mai mult de doi ani după ce agenţia Fitch a făcut acelaşi lucru. Totodată, Mooddy's, a treia mare agenţie de rating a lumii, a păstrat rating-ul care recomandă România investitorilor, şi să nu a retrogradat-o la categoria „junk", în ciuda crizei.

Pe ce titluri ar putea miza investitorii

Decizia S&P vine cu mult în urma îmbunătăţirilor condiţiilor macroeconomice, care au fost deja luate în consideraţie de investitori. Totuşi, evaluările comparate sugerează că România este încă ieftină  faţă de alte ţări din aceeaşi categorie", scriu autorii raportului, citat de economica.net.

Erste anticipează că fluxurile suplimentare de investiţii vor veni din partea fondurilor pentru care ratingul S&P este un criteriu obligatoriu de asumare a expunerii pe România. Principala atracţie ar putea fi titlurile de stat denominate în valută, „care au preţuri decente şi evită riscul valutar" (al deprecierii leului).

S&P este singura agenţie care a ignorat nu doar îmbunătăţirea condiţiilor macroeconomice, ci şi reacţia pieţelor la acestea (marjele instrumentelor de management de risc CDS, randamentele titlurilor de stat).

Ratingurile României sunt Baa3 după clasificarea Moody's, datând din 2006 în urma unei promovări, BB+ pe scala S&P (după o retrogradare din 2008) şi BBB- pe scala Fitch (după o promovare din 2011).

S&P va reveni asupra ratingului în a doua jumătate a anului 2014

Retrogradarea României de către S&P datează de la debutul oficial al crizei financiare din toamna anului 2008.

De atunci multe s-au schimbat. Deficitul de cont curent s-a îngustat la 1,1% din PIB în 2013, de la 13,7% în 2008, iar gradul de acoperire cu rezerve valutare a datoriei externe pe termen scurt a crescut la 181% în februarie 2014, faţă de 127% în decembrie 2008”, potrivit calculelor BCR.
Deficitul bugetar a scăzut sub 3% din PIB în 2013 de la 9% în 2009.

S&P încă mai lăsa impresia, în noiembrie anul trecut, că va rămâne deconectată de percepţiile pieţei, când spunea că există cel puţin o probabilitate de 1 la 3 ca ratingul României să fie crescut în semestrul 2 din 2014”, aminteşte raportul Erste.

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Veste sinistră în presa americană: Regimul de la Beijing ar fi decis abandonarea orașului Wuhan! Oamenii…

2 VIDEO Veștile triste încep să se confirme! Conducerea Chinei a trimis 40 de incineratoare mobile în Wuhan

3 Cum arată sondajul cu care i-a păcălit Ciolacu pe pesediști în CEx

4 Informație / Probleme la CCR. Președintele, întâlnire de taină cu liberalii la Vila Lac

5 Document / Fraților, suntem luați de proști? Predoiu cere detaşarea la Ministerul Justiţiei a unei judecătoare c…

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb