România, Bulgaria și Grecia dezbat construirea unui coridor de gaze naturale

Sofia va găzdui miercuri o întâlnire de lucru privind construcția unui coridor de gaze care va interconecta rețele de gaze naturale din România, Bulgaria și Grecia, având o capacitate de 3-5 miliarde metri cubi pe an, a anunțat miercuri publicația bulgară 'Dnevnik', transmite Novinite. La invitația ministrului bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, la întâlnire vor participa Mihai Albulescu, secretar de stat la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri din România, și ministrul elen al Energiei, Panagiotis Lafazanis.

În 2014, cele trei state au convenit să construiască un coridor de gaze ca alternativă la proiectul gazoductului South Stream. Sursele de gaze pentru noul coridor vertical ar urma să fie terminalul LNG Revithoussa din Grecia, precum și conducta Trans Adriatic Pipeline, care ar urma să transporte gaze naturale din bazinul Caspic.

Tot la Sofia a avut loc în februarie o reuniune a Grupului la nivel înalt pe tema inter-conectării regiunii Central și Sud-Est Europene în domeniul gazelor naturale. Evenimentul s-a finalizat cu o Declarație comună a reprezentanților Austriei, Bulgariei, Croației, Greciei, Ungariei, Italiei, României, Sloveniei, Slovaciei și ai Comisiei Europene prin care s-a anunțat crearea Grupului la nivel înalt (CESEC) având ca obiectiv stabilirea unei foi de parcurs privind infrastructura de gaze ca prioritate regională.

Scopul îl reprezintă consolidarea securității energetice prin asigurarea accesului la cel puțin trei surse de gaz pentru fiecare stat din regiune.

Comisia Europeană este pregătită să ia în considerare utilizarea fondurilor europene pentru a contribui la 'o integrare mai bună și solidă a sistemului energetic din aceste țări în cadrul global energetic al UE', a declarat recent vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovic. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

2 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

3 PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministe…

4 Ce-o avea asta-n gură, fraților? Priviți-i cum râd, zici că au băut ceai de cânepă...

5 Rareş Bogdan o pune la punct pe Fiola după atacul xenofob la adresa președintelui: Vom face plângere!

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația