România și Malta, pe primul loc în UE la creșterea prețurilor, în mai

România și Malta, pe primul loc în UE la creșterea prețurilor, în mai

România și Malta au fost statele cu cea mai ridicată rată anuală a inflației din Uniunea Europeană în mai, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Potrivit Eurostat, rata anuală a inflației atât în zona euro cât și în Uniunea Europeană a urcat la 0,3% în luna mai, comparativ cu un nivel zero al inflației în aprilie. Țările cu cea mai ridicată rată anuală a inflației au fost România și Malta (ambele cu 1,3%) și Letonia (1,2%). În schimb, opt state membre UE au înregistrat în luna mai rate anuale negative ale inflației, în frunte cu Cipru (minus 1,7%), Grecia (minus 1,4%) și Slovenia (minus 0,8%).

Comparativ cu aprilie 2015, inflația a crescut în 23 state membre, printre care se numără și România (de la 0,6% la 1,3%), a rămas stabilă în trei țări membre și a scăzut în două state membre.

Pentru a evita riscul unei spirale deflaționiste, Banca Centrală Europeană a prezentat în 22 ianuarie măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro. Mario Draghi a anunțat achizițiile lunare combinate de obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016.

Conform estimărilor BCE, rata inflației se va situa anul acesta la 0,7% și la 1,3% anul viitor — mult sub ținta de 2% avută în vedere de instituție. Și aceste proiecții ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale prețului la țiței. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...