Românii plătesc cu cardul o dată la două luni

Românii plătesc cu cardul o dată la două luni

Românii plătesc doar de şapte ori cu cardul într-un an, nivel similar cu cel al grecilor şi aproape dublu faţă de bulgari (4), însă mult mai puţin decât următorii clasaţi – ungurii (27), italienii (28), cehii (30), slovacii şi polonezii (câte 32), potrivit unui studiu al Băncii Centrale Europene (BCE) despre plăţile cu cardul în Uniunea Europeană (UE).

Media Uniunii Europene indică un număr de 79 de plăţi anuale cu cardul, adică de peste şase ori pe lună, în timp ce nordicii fac de aproape 30 de ori mai multe astfel de operaţiuni.   

Topul este dominat de Suedia – cu 230 de plăţi anuale cu cardul, Danemarca – 224 şi Finlanda – 213. Următorul loc este ocupat de către Marea Britanie (167), iar surpriza o constituie poziţia ocupată de Estonia, care se clasează pe poziţia a cincea, cu 159 de plăţi. Estonia face parte din zona euro din anul 2011. Următoarele locuri sunt ocupate de către Olanda şi Luxemburg, cu 158, respectiv 156 de plăţi cu cardul pe an. Surprind, însă, clasările Franţei (130 de plăţi), dar mai ales a Germaniei (doar 39 de plăţi).

Germania, sub media europeană

Şi în privinţa sumelor plătite situaţia e aceeaşi: un român cumpără cu cardul produse valorând în medie 257 de euro, în vreme ce bulgarii achiziţionează de numai 189 de euro, media europeană fiind de peste 20 de ori mai mare, de 4.065 de euro anual. De data aceasta, cele mai mari sume plătite cu cardul se fac în Luxemburg – 12.004 euro, adică o medie de o mie de euro pe lună, urmată de Suedia – 10.245 de euro, podiumul fiind completat de către Marea Britanie – cu 9.966 de euro anual. Statele nordice se regăsesc şi la această categorie pe poziţiile fruntaşe, Danemarca şi Finlanda, cu 9.485 de euro plătiţi anual, respectiv 7.197. Din nou Germania se regăseşte sub media europeană, cu doar 2.421 de euro anual, la jumătate faţă de valoarea medie din Uniunea Europeană.

Raportul arată că se înregistrează diferenţe mari chiar şi în interiorul zonei euro, cardurile fiind folosite frecvent în Finlanda, Estonia, Luxemburg şi Olanda, în vreme ce în Grecia, Italia şi Germania acestea fiind mai puţin populare.

Plata cu cash e mai ieftină

Calculat pe fiecare tranzacţie, plata cu bani lichizi reprezintă cel mai ieftin mijloc – adică 0,42 euro pe tranzacţie, urmată de plăţile prin carduri de debit – cu 0,7 euro pe tranzacţie. Cecurile înregistrează cele mai mari costuri, de 3,55 euro pe fiecare plată. Astfel, se adevereşte teoria „economiei pe scară largă“, costurile scăzând pe măsură ce un anume tip de plată este folosit mai des.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 DOCUMENT / Ce trebuie să faci ca să închei un nou contract pentru energia electrică? ANRE arată pașii de urmat d…

2 Sfaturi de la ANRE pentru schimbarea furnizorului și contractului de energie electrică

3 FOTO Imaginea care demontează apărarea lui Gavriș / Ministrul de Interne reacționează

4 Răsturnare de situație! Ministrul de Interne dus de nas de dușmanii lui Gavriș? Parchetul de pe lângă Tribunal…

5 SURSE Radu Gavriș, adjunctul Poliției Capitalei, cercetat disciplinar după ce a fost prins petrecând cu peste …