Rubla rusească a atins un nou minim istoric în raport cu euro

Rubla rusească a atins un nou minim istoric în raport cu euro

Rubla rusească a coborât luni la un nou minim istoric în raport cu moneda euro, afectată de criza din Ucraina și consecințele sale asupra economiei Rusiei dar și de scăderea cotației petrolului, transmit AFP și Reuters.

În jurul orei 08,20 GMT, moneda europeană a depășit pragul de 51,20 ruble, precedentul record care data din luna martie, în momentul anexării Crimeei de către Rusia, și a urcat până la nivelul record de 51,258 ruble.

Separat, guvernatorul Băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat că în ultimele zece zile instituția pe care o conduce a cheltuit aproximativ șase miliarde de dolari pentru apărarea rublei, adăugând însă că situația de pe piața valutară este sub control. 'În acest moment susținem cursul de schimb al rublei prin vânzarea de valută din rezerve', a declarat Elvira Nabiullina în camera inferioară a Parlamentului rus. La începutul lunii octombrie, Rusia avea rezerve de aur și valută în valoare de 454,7 miliarde dolari. Nabiullina a reiterat angajamentul Băncii centrale a Rusiei de a introduce flotarea liberă a rublei începând de anul viitor. 'Banca centrală nu se va retrage complet de pe piață însă natura participării noastre se va modifica și vom interveni dacă există riscuri la adresa stabilității financiare', a precizat Elvira Nabiullina.

Rubla rusească a pierdut 18% din valoare în acest an ca urmare a scăderii prețurilor la petrol, aprecierii dolarului și teama investitorilor față de activele rusești în urma sancțiunilor impuse Moscovei de statele occidentale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…