Scăderi puternice pe bursele europene

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acțiuni europene a coborât joi la cea mai scăzută valoare din ultimele 13 luni pe fondul creșterii îngrijorărilor cu privire la situația economiei globale dar și al îngrijorărilor cu privire la riscul de deflație în zona euro, transmit Reuters și AFP.

În jurul orei 9,40 GMT, indicele FTSEurofirst 300 era în scădere cu 2,5% până la 1.220,56 puncte, după ce anterior a atins nivelul de 1.215,62 puncte, cel mai scăzut din luna septembrie a anului trecut. Toate marile burse europene înregistrau scăderi puternice, de peste 3% pentru Bursele de la Paris, Milano, Madrid și Lisbona, și de peste 2% pentru Frankfurt și Londra. Pe piețele de obligațiuni, randamentele pentru statele din Sud (Spania, Italia, Portugalia și Grecia) erau în creștere în timp ce pentru valorile de refugiu (obligațiunile germane) erau în scădere.

Miercuri, piețele bursiere europene au fost afectate de datele statistice sub așteptări privind evoluția economiei americane iar joi au revenit problemele cu datoriile suverane ale Europei. Spania a organizat o emisiune de obligațiuni pe termen lung care nu a fost subscrisă în întregime iar Banca Central Europeană s-a angajat să asigure mai multe lichidități pentru băncile grecești. Aceste două informații au relansat temerile referitoare la o criză în zona euro, temeri care păreau să se fi calmat după 2012.

Piețele financiare sunt într-o stare de agitație de mai multe săptămâni din cauza înrăutățirii constante a prognozelor privind evoluția economiei mondiale și orice veste negativă poate declanșa vânzări masive, ceea ce provoacă scăderi la nivel global.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

2 Excepțional text scris de Marian Godină despre „dezbaterea” cu Dăncilă! Cei care strigă isteric „vrem confrunt…

3 Hopa, lui Caramitru i-a revenit mintea la cap! Credem că a scris cea mai bună analiză făcută până acum

4 CEx cu scandal la PSD! Se țipă de se aude din curte / Dăncilă către Manda: Să spuneți că nu puteți câștiga alege…

5 Sosește „greaua” pentru Dăncilă! Se desecretizează Raportul 10 august! Era premier și a acuzat o lovitură de s…

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima