Scăderi puternice pe bursele europene

Scăderi puternice pe bursele europene

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acțiuni europene a coborât joi la cea mai scăzută valoare din ultimele 13 luni pe fondul creșterii îngrijorărilor cu privire la situația economiei globale dar și al îngrijorărilor cu privire la riscul de deflație în zona euro, transmit Reuters și AFP.

În jurul orei 9,40 GMT, indicele FTSEurofirst 300 era în scădere cu 2,5% până la 1.220,56 puncte, după ce anterior a atins nivelul de 1.215,62 puncte, cel mai scăzut din luna septembrie a anului trecut. Toate marile burse europene înregistrau scăderi puternice, de peste 3% pentru Bursele de la Paris, Milano, Madrid și Lisbona, și de peste 2% pentru Frankfurt și Londra. Pe piețele de obligațiuni, randamentele pentru statele din Sud (Spania, Italia, Portugalia și Grecia) erau în creștere în timp ce pentru valorile de refugiu (obligațiunile germane) erau în scădere.

Miercuri, piețele bursiere europene au fost afectate de datele statistice sub așteptări privind evoluția economiei americane iar joi au revenit problemele cu datoriile suverane ale Europei. Spania a organizat o emisiune de obligațiuni pe termen lung care nu a fost subscrisă în întregime iar Banca Central Europeană s-a angajat să asigure mai multe lichidități pentru băncile grecești. Aceste două informații au relansat temerile referitoare la o criză în zona euro, temeri care păreau să se fi calmat după 2012.

Piețele financiare sunt într-o stare de agitație de mai multe săptămâni din cauza înrăutățirii constante a prognozelor privind evoluția economiei mondiale și orice veste negativă poate declanșa vânzări masive, ceea ce provoacă scăderi la nivel global.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Partenerii mei sunt pișați pe ei / Monica Bârlădeanu, dezvăluiri picante despre scenele de amor

2 El este turnătorul PSD din Ministerul Sănătății / A fost recrutat și de Securitate

3 „Bianca Drăgușanu, amantă, prostituată, psihopată…” / Daria Radionova l-a dat în fapt pe Alex Bodi!

4 Proastă de bubuie / Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, dar numită de partid într-o func…

5 O fetiţă de 9 ani a găsit un portofel și a sunat la 112 / Citiți ce dialog a avut cu operatorul STS