Senat: Termen de 14 zile de renunțare la un contract încheiat la distanță sau în afara magazinului

Senat: Termen de 14 zile de renunțare la un contract încheiat la distanță sau în afara magazinului

Senatorii au adoptat, marți, ordonanța de urgență privind transpunerea în legislația națională a unei directive europene privind drepturile consumatorilor.

"Proiectul de lege transpune în legislația națională prevederile Directivei 2011/83/UE și are ca obiect reglementarea drepturilor consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniștii, precum și modificarea și completarea unor acte normative, intervențiile legislative vizând alinierea legislației naționale de profil la normele europene incidente în materie, în special în ceea ce privește încheierea contractelor în afara spațiilor comerciale și a contractelor la distanță", se arată în raportul Comisiei economice de industrii și servicii.

Potrivit documentului, printre noile prevederi se numără introducerea unui termen unic de 14 zile de retragere din contractele încheiate la distanță și din cele negociate în afara spațiilor comerciale.

De asemenea, OUG mai prevede introducerea unui formular tipizat de retragere, armonizat, care să poată fi utilizat de consumatori pentru a simplifica procesul de retragere și a aduce securitate juridică și armonizarea normelor referitoare la momentul în care ar trebui să se efectueze livrarea. Comercianților li se interzice perceperea de la consumatori a unor comisioane care depășesc costul suportat de comercianți pentru utilizarea unui anumit mijloc de plată.

În ceea ce privește momentul de transfer al riscurilor se consideră că un consumator a dobândit posesia fizică a bunurilor în momentul în care le-a primit. În cazul vânzării nesolicitate, consumatorul este scutit de obligația de plată în legătură cu bunurile sau serviciile nesolicitate.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniștii, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost inițiat de Guvern, iar Senatul este prima cameră sesizată.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bula va exploda” / Avertismentul legendarului investitor Jeremy Grantham

2 Documente secrete despre Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei

3 Generalii PSD înainte de ședința CSAT...

4 Ce spune un șofer STB, sub protecția anonimatului, despre greva care a paralizat orașul, despre presiunile sin…

5 Milionarul Ioan Neculaie a fost dat în urmărire națională pentru că este de negăsit după condamnarea definitiv…