Statele din Balcanii de Vest trebuie să-și reducă deficitul și datoria pentru a restabili creșterea (FMI)

Statele din Balcanii de Vest trebuie să-și reducă deficitul și datoria pentru a restabili creșterea (FMI)

Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut statelor din Balcanii de Vest să-și reducă deficitele și povara datoriei publice și să rezolve problema creditelor neperformante pentru a restabili creșterea, transmite Bloomberg.

Albania, Serbia, Macedonia, Bosnia-Herțegovina, Croația, Muntenegru și Kosovo trebuie 'să finalizeze reformele structurale începute în urmă cu două decenii' și să atragă finanțare externă pentru a stimula creșterea, se arată în raportul FMI.

'Fără reforme suplimentare, creșterea lentă din ultimii ani va continua, afectând standardul de viață și reducând oportunitățile de angajare în regiune', a apreciat prim-adjunctul directorului general al FMI, David Lipton.

Creșterea medie în regiune este estimată la 1,3% în 2015, conform estimărilor publicate în ianuarie de Banca Mondială, mult sub avansul de 2,9% prognozat de FMI pentru Europa emergentă și în curs de dezvoltare. Statele din Balcanii de Vest vor trebui să depună eforturi până în 2030 pentru a se apropia de nivelul veniturilor pe cap de locuitor din statele avansate din UE, se arată în raport.

Regiunea trebuie să ia măsuri pentru asigurarea stabilității macroeconomice, reducerea deficitului fiscal și a datoriei publice, majorarea exporturilor, vânzarea companiilor de stat care consumă resurse bugetare, stimularea pieței muncii și rezolvarea problemei creditelor neperformante, astfel încât băncile să poată majora creditarea acordată sectorului privat, apreciază FMI.

Într-un raport publicat recent de 'Inițiativa de la Viena", se arată că băncile occidentale și-au redus finanțarea către țările din Europa Centrală și de Sud-Est într-un ritm mai rapid în trimestrul al treilea al anului trecut, comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce creditarea a crescut în Turcia, Rusia și Polonia.


Citește și:

populare
astăzi

1 Când oamenii văd la televizor că se poate / O poveste din România reală. Cu una care se visa procuror și alta care a devenit penală...

2 Denisa de la „Bambi” povestește cum a ajuns milionară în euro

3 Surpriza de la Cotroceni / „Vreau să-i strâng mâna” / Pe cine a vrut să întâlnească în mod special Regele Charles al III-lea

4 Se pregătește recunoașterea oficială a existenței extratereștrilor? NASA analizează peste 800 de fenomene inexplicabile

5 Profesorul Fukuyama / Ucraina va învinge!