Statele din Balcanii de Vest trebuie să-și reducă deficitul și datoria pentru a restabili creșterea (FMI)

Statele din Balcanii de Vest trebuie să-și reducă deficitul și datoria pentru a restabili creșterea (FMI)

Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut statelor din Balcanii de Vest să-și reducă deficitele și povara datoriei publice și să rezolve problema creditelor neperformante pentru a restabili creșterea, transmite Bloomberg.

Albania, Serbia, Macedonia, Bosnia-Herțegovina, Croația, Muntenegru și Kosovo trebuie 'să finalizeze reformele structurale începute în urmă cu două decenii' și să atragă finanțare externă pentru a stimula creșterea, se arată în raportul FMI.

'Fără reforme suplimentare, creșterea lentă din ultimii ani va continua, afectând standardul de viață și reducând oportunitățile de angajare în regiune', a apreciat prim-adjunctul directorului general al FMI, David Lipton.

Creșterea medie în regiune este estimată la 1,3% în 2015, conform estimărilor publicate în ianuarie de Banca Mondială, mult sub avansul de 2,9% prognozat de FMI pentru Europa emergentă și în curs de dezvoltare. Statele din Balcanii de Vest vor trebui să depună eforturi până în 2030 pentru a se apropia de nivelul veniturilor pe cap de locuitor din statele avansate din UE, se arată în raport.

Regiunea trebuie să ia măsuri pentru asigurarea stabilității macroeconomice, reducerea deficitului fiscal și a datoriei publice, majorarea exporturilor, vânzarea companiilor de stat care consumă resurse bugetare, stimularea pieței muncii și rezolvarea problemei creditelor neperformante, astfel încât băncile să poată majora creditarea acordată sectorului privat, apreciază FMI.

Într-un raport publicat recent de 'Inițiativa de la Viena", se arată că băncile occidentale și-au redus finanțarea către țările din Europa Centrală și de Sud-Est într-un ritm mai rapid în trimestrul al treilea al anului trecut, comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce creditarea a crescut în Turcia, Rusia și Polonia.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 Amănunte de culise / Oprescu stătea într-o zonă exclusivistă din Atena. Se pregătea să plece spre o insulă din Marea Egee

5 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…