Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Statistica a revizuit în creștere ușoară la 3,8% estimarea privind avansul PIB în primul semestru (serie brută)

Institutul Național de Statistică a revizuit în creștere ușoară datele referitoare la avansul economiei românești în prima jumătate a acestui an, potrivit noilor cifre creșterea PIB fiind de 3,8% atât pe serie brută cât și pe serie ajustată sezonier. În cifrele comunicate la începutul lunii septembrie, creșterea economică estimată pentru primul semestru era de 3,7% pe serie brută și 3,8% pe serie ajustată sezonier.

Și datele pentru trimestrul doi au fost revizuite în creștere ușoară comparativ cu comunicatul precedent de la Statistică, avansul PIB fiind estimat, în prezent, la 3,4% pe serie brută și 3,8% pe serie ajustată sezonier, comparativ cu o creștere cu 3,3% pe seria brută și cu 3,7% pe seria ajustată sezonier, potrivit cifrelor difuzate în 4 septembrie.

Datele referitoare la evoluția produsului intern brut în trimestrul II față de trimestrul precedent au rămas nemodificate față de luna trecută, avansul PIB încetinind la 0,1% în T2, după ce, în primele trei luni ale acestui an, PIB a crescut cu 1,4% față de trimestrul IV 2014.

Potrivit datelor ajustate sezonier, produsul intern brut estimat pentru trimestrul II 2015 a fost de 172,9 miliarde de lei prețuri curente, iar pe serie brută PIB estimat pentru trimestrul II 2015 a fost de 162,5 miliarde de lei prețuri curente.

Pentru prima jumătate a anului, produsul intern brut estimat pe date ajustate sezonier a fost de 349,1 miliarde de lei prețuri curente iar pe serie brută de 302,7 miliarde de lei.

Comerțul, informațiile și comunicațiile și industria și construcțiile sunt principalele sectoare care au contribuit la creșterea economiei românești în prima parte a anului.

Pentru acest an, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a revizuit în urcare la 3,3% prognoza privind avansul economiei românești. Potrivit FMI, economia României va crește cu 2,7%.

Produsul intern brut a crescut, anul trecut, cu 2,8% față de 2013, peste nivelul prevăzut în buget de 2,2% și peste estimările Comisiei Europene din toamna anului 2013, de 2,1%, reiese din Raportul privind Execuția Bugetară finală pe anul 2014, publicat de Ministerul Finanțelor Publice. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cine sunt marii masoni din Ministerul de Interne

2 Avortul ratat Victor Ponta a făcut ieri 47 de ani. Cornelia Naum, mamă: „Nu am vrut să țin sarcina, cînd eram …

3 Tic-tac! MISTERUL schimbării prenumelui Rodica în Viorica Nica al actualei Viorica Vasilica Dăncilă va fi eluc…

4 Gata, îl scot din țară! Încă un infractor va scăpa nepedepsit! Mario Iorgulescu va fi transferat la o clinică …

5 VIDEO Femei plimbate în lesă prin centrul Timișoarei

recomandări

Te ia DNA: Ionut Savoiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Imagini din toată lumea de la eclipsa / superluna de aseară