Statistica a revizuit în creștere ușoară la 3,8% estimarea privind avansul PIB în primul semestru (serie brută)

Institutul Național de Statistică a revizuit în creștere ușoară datele referitoare la avansul economiei românești în prima jumătate a acestui an, potrivit noilor cifre creșterea PIB fiind de 3,8% atât pe serie brută cât și pe serie ajustată sezonier. În cifrele comunicate la începutul lunii septembrie, creșterea economică estimată pentru primul semestru era de 3,7% pe serie brută și 3,8% pe serie ajustată sezonier.

Și datele pentru trimestrul doi au fost revizuite în creștere ușoară comparativ cu comunicatul precedent de la Statistică, avansul PIB fiind estimat, în prezent, la 3,4% pe serie brută și 3,8% pe serie ajustată sezonier, comparativ cu o creștere cu 3,3% pe seria brută și cu 3,7% pe seria ajustată sezonier, potrivit cifrelor difuzate în 4 septembrie.

Datele referitoare la evoluția produsului intern brut în trimestrul II față de trimestrul precedent au rămas nemodificate față de luna trecută, avansul PIB încetinind la 0,1% în T2, după ce, în primele trei luni ale acestui an, PIB a crescut cu 1,4% față de trimestrul IV 2014.

Potrivit datelor ajustate sezonier, produsul intern brut estimat pentru trimestrul II 2015 a fost de 172,9 miliarde de lei prețuri curente, iar pe serie brută PIB estimat pentru trimestrul II 2015 a fost de 162,5 miliarde de lei prețuri curente.

Pentru prima jumătate a anului, produsul intern brut estimat pe date ajustate sezonier a fost de 349,1 miliarde de lei prețuri curente iar pe serie brută de 302,7 miliarde de lei.

Comerțul, informațiile și comunicațiile și industria și construcțiile sunt principalele sectoare care au contribuit la creșterea economiei românești în prima parte a anului.

Pentru acest an, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a revizuit în urcare la 3,3% prognoza privind avansul economiei românești. Potrivit FMI, economia României va crește cu 2,7%.

Produsul intern brut a crescut, anul trecut, cu 2,8% față de 2013, peste nivelul prevăzut în buget de 2,2% și peste estimările Comisiei Europene din toamna anului 2013, de 2,1%, reiese din Raportul privind Execuția Bugetară finală pe anul 2014, publicat de Ministerul Finanțelor Publice. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Veștile triste încep să se confirme! Conducerea Chinei a trimis 40 de incineratoare mobile în Wuhan

2 VIDEO Veste sinistră în presa americană: Regimul de la Beijing ar fi decis abandonarea orașului Wuhan! Oamenii…

3 Cum arată sondajul cu care i-a păcălit Ciolacu pe pesediști în CEx

4 Informație / Probleme la CCR. Președintele, întâlnire de taină cu liberalii la Vila Lac

5 Document / Fraților, suntem luați de proști? Predoiu cere detaşarea la Ministerul Justiţiei a unei judecătoare c…

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan