ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 22 DECEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 22 DECEMBRIE

Sectorul transporturilor s-a aflat și în 2014 în centrul atenției prin nevoia de drumuri și autostrăzi, dar și prin faptul că, pe parcursul anului, la conducerea ministerului de resort s-au schimbat trei miniștri.

2014 este și anul în care a fost lansat în dezbatere publică, la 1 octombrie, Master Planul General de Transport, un document strategic integrat, care va sta la baza planificării investițiilor în transporturi pentru perioada 2014 — 2030 și care se va transforma în Programul Operațional al Guvernului României vizând dezvoltarea sistemului rutier, feroviar, naval, aerian. (Retrospectivă)

* Compania de investiții în imobiliare Globalworth Real Estate Investments Ltd a anunțat, luni, că a preluat clădirea care adăpostește sediul Unicredit din București cu suma de aproximativ 43 de milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă. Finalizarea tranzacției este programată în primul trimestru al anului următor.

* Bursa de Valori București a demarat consultările cu companiile listate și organizațiile relevante ale investitorilor asupra noului Cod de Guvernanță Corporativă, informează, luni, BVB. "În procesul transformării pieței bursiere românești, cu scopul de a construi în România o piață de capital atractivă pentru regiunea Europa de Sud Est, Bursa de Valori București adaptează la noul stadiu de dezvoltare al pieței autohtone principiile de guvernanță corporativă aplicate companiilor listate", afirmă BVB, într-un comunicat.

* Companiile mici din Europa au reușit să depășească reducerea creditării bancare prin creșterea finanțării de la creditorii non-tradiționali, relevă un studiu publicat, luni, de firma de consultanță Deloitte LLP, transmite Bloomberg. Potrivit acestui studiu, în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2013, finanțarea de la firmele de buyout — companii de asigurări și fonduri de pensii — s-a dublat, până la 73 de tranzacții. Fondurile private au angajat 50 de miliarde de euro și sunt interesate să strângă alte 15 miliarde de euro anul viitor, susține Deloitte.

* Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) a acordat Agricover Credit IFN un împrumut în valoare de șapte milioane de euro pentru finanțarea microîntreprinderilor și întreprinderilor mici care activează în agricultură, potrivit unui comunicat al instituției financiare, transmis, luni, AGERPRES. 'Colaborarea noastră constantă cu Fondul European pentru Europa de Sud-Est ne permite să oferim mai multe credite fermierilor, să sprijinim investițiile și să aducem valoare în sectorul agricol românesc în ansamblul său', a declarat directorul general al Agricover Credit IFN, Robert Rekkers.

* Ministerul rus al Energiei ar putea lua în considerare o scădere a producției de petrol pe fondul actualelor dificultăți economice, a declarat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, pentru cotidianul rus Kommersant, informează RIA Novosti. Veniturile din exporturile de petrol și gaze naturale sunt responsabile pentru jumătate din bugetul Rusiei, țară care nu este membră a OPEC, chiar dacă este al doilea mare producător mondial de țiței.

* Bursa de Valori București /BVB/ a deschis, luni, în creștere, iar indicele de referință BET consemna o apreciere de 0,77%, după 25 de minute de la deschiderea sesiunii de tranzacționare. Piața de acțiuni înregistra un rulaj de aproape 98.598 euro, fiind susținută de tranzacții cu acțiuni Fondul Proprietatea și Banca Transilvania.

* Grupul american Apple a decis să crească prețul telefoanelor iPhone vândute în Rusia cu 35%, a doua majorare de preț în mai puțin de o lună, din cauza deprecierii rublei în raport cu dolarul american, transmite Bloomberg. Un telefon iPhone 6 cu o memorie de 16 gbytes costă în prezent 53.900 de ruble (956 de dolari), a informat, luni, Apple pe pagina sa de Internet din Rusia.

* Guvernul din Nicaragua și compania chineză HKND demarează, luni, lucrările de construcție la un canal interoceanic destinat să-l concureze pe cel din Panama, începând din anul 2020, în ciuda îndoielilor cu privire la viabilitatea proiectului și a protestelor fermierilor expropriați, transmite AFP. O ceremonie oficială, la care vor participa președintele Daniel Ortega și magnatul chinez Wang Jing, șeful companiei HK Nicaragua Development Invesment (HKND), va fi organizată, luni, pentru a da startul acestui proiect prin care Nicaragua vrea să devină una dintre cele mai bogate țări din America centrală.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia