ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 7 noiembrie

ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 7 noiembrie

Metrorex vrea să încheie un acord-cadru, pentru 30 de luni, pentru servicii de pază, monitorizare și intervenții în stațiile, trenurile și depourile de metrou, valoarea estimată fără TVA a contractului fiind cuprinsă între 39,265 milioane de lei și 52,908 milioane de lei, potrivit unui anunț de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice /SEAP/.

* Numărul animalelor și al păsărilor sacrificate și greutatea în carcasă a acestora au crescut la toate speciile în luna septembrie, comparativ cu luna precedentă, potrivit datelor provizorii ale Institutului Național de Statistică publicate vineri. Numărul total de bovine sacrificate și greutatea lor în carcasă au crescut cu 23,3%, respectiv cu 24,9%. În unitățile industriale specializate numărul de bovine sacrificate și greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 8,3%, respectiv cu 6,5%. În luna septembrie 2014, ponderea bovinelor sacrificate în unitățile industriale specializate a fost de 24,5% din totalul sacrificărilor de bovine.

* ROMATSA alocă până la 6,68 milioane lei, fără TVA, pentru un contract de servicii de asigurare a salariaților în caz de pierdere a licenței/brevetului/certificatului de funcționare, potrivit unui anunț de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice /SEAP/. Tipul procedurii de selecție a beneficiarului contractului va fi licitația deschisă, iar criteriul de atribuire prețul cel mai scăzut.

* Agenția Națională pentru Ocuparea forței de muncă avea, vineri, în evidențe 15.598 de locuri de muncă vacante, cele mai multe fiind în municipiul București — 2.454.

* Comenzile noi din industrie au crescut în termeni nominali cu 6,8%, în primele nouă luni din 2014, comparativ cu aceeași perioadă din 2013, iar pe total piața internă și piața externă au crescut în septembrie cu 34%, față de luna august, a anunțat, luni, Institutul Național de Statistică. Creșterile din perioada 1 ianuarie — 30 septembrie s-au înregistrat în industria bunurilor de folosință îndelungată (31,5%), industria bunurilor intermediare (8,3%), industria bunurilor de uz curent (7,8%) și industria bunurilor de capital (4,7%).

* Apartamentele nou construite din București au prețuri cu până 60% mai mari decât cele vechi, iar în zona de nord a orașului se înregistrează cele mai mari diferențe de tranzacționare pe piața imobiliară, arată un studiu publicat, vineri, de o companie de consultanță imobiliară. Studiul se bazează pe o analiză comparativă a prețurilor medii de tranzacționare ale apartamentelor din blocuri vechi versus apartamente din blocuri noi, situate în aceeași zonă.

* Cifra de afaceri din industrie, pe piața internă și piața externă, a crescut cu 8,9 % în termeni nominali în primele nouă luni din 2014 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, informează un comunicat al Institutului Național de Statistică /INS/ remis vineri AGERPRES. În luna septembrie 2014, cifra de afaceri din industrie, pe piața internă și piața externă, în termeni nominali, a crescut atât față de luna precedentă, cu 18,3%, cât și față de luna corespunzătoare din anul precedent, cu 8,5%.

* Producția de brânzeturi, inclusiv brânza obținută exclusiv din lapte de vacă (88,3% din producția totală de brânzeturi), a scăzut, în septembrie 2014 comparativ cu august, cu 798 de tone (12,4%), evoluții similare consemnând și cantitatea de lapte de vacă colectată de unitățile procesatoare, care s-a redus, în septembrie, cu 3.734 tone (4,2%), conform datelor prezentate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS).

* Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 10 noiembrie, o monedă din argint dedicată aniversării a 100 de ani de la nașterea lui Eugen Drăguțescu. Moneda din argint are o valoare nominală de 10 lei, titlu 999?, formă rotundă, diametru 37 milimetri, greutate de 31,103 grame, calitate proof și cant zimțat.

* Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Baza de Date cu Prețuri de Referință pentru mașini, utilaje și echipamente specializate, care pot fi achiziționate de beneficiarii privați prin măsurile de investiții aferente Programului Național de Dezvoltare Rurală, informează, vineri, instituția. Baza de date cu prețuri de referință a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 1571 din 15 octombrie 2014 și este disponibilă pe site-ul AFIR sub forma unei aplicații web. Aceasta poate fi utilizată atât de viitorii beneficiari ai PNDR, cât și de beneficiarii care vor demara procedura de achiziție. Aplicația bazei de date va rula online pe site-ul AFIR, fără a fi nevoie de descărcarea acesteia de către cei care doresc să o folosească.

* Companiile industriale exceptate de la plata unei părți a certificatelor verzi vor returna ajutorul de stat dacă pe parcursul schemei de sprijin, de 10 ani, nu mai îndeplinesc condițiile de eligibilitate, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern inițiat de Ministerul Economiei. Guvernul a adoptat, pe 11 iunie 2014, HG nr. 495 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

* Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ va aloca aproximativ 320.000 de euro de la bugetul de stat pentru cheltuieli care să compenseze fondurile europene din programul PHARE ce nu mai pot fi recuperate de la datornici, potrivit unui proiect de lege publicat de MFP.

* Miniștrii de Finanțe din zona euro au aprobat următoarea tranșă din pachetul de asistență financiară acordat Ciprului, după ce țara a îndeplinit cele două condiții stabilite de creditorii internaționali în schimbul banilor, a anunțat ministrul de Finanțe, Harris Georgiades, transmite Reuters. Pentru a obține tranșa de 350 de milioane de euro de la Mecanismul European de Stabilitate (ESM), Nicosia a modificat două legi privind executările silite și forțarea vânzării proprietăților ipotecate, conform înțelegerii cu UE, BCE și FMI.

* Profitul National Bank of Greece (NBG) a crescut semnificativ în primele nouă luni din 2014, pe fondul redresării creditării pe piața internă, transmite site-ul ekathimerini.com. Profitul celei mai mari bănci elene a urcat la 1,17 miliarde de euro în perioada ianuarie — septembrie 2014, fiind de patru ori mai mare decât în primele nouă luni din 2013, când aceasta a înregistrat un câștig de 262 de milioane de euro. Câștigurile înainte de provizioane s-au ridicat la 1,24 miliarde de euro, depășind nivelul provizioanelor — 1,07 miliarde de euro — ceea ce a dus la înregistrarea unui profit operațional de 169 milioane de euro.

* Allianz SE, cel mai mare asigurator european, s-a angajat să plătească acționarilor dividende mai ridicate și a confirmat ținta de profit pentru acest an, după ce divizia sa Pimco — cel mai mare fond de investiții în obligațiuni din lume — nu a reușit să contracareze retragerile de fonduri, cauzate de demisia șocantă a fondatorului acesteia, Bill Gross, transmit RTT News și Bloomberg. 'Începând cu anul financiar 2014, intenția noastră este de a propune o majorare regulată a dividendelor achitate acționarilor', a anunțat compania germană.

* ArcelorMittal, cel mai mare producător de oțel din lume, a raportat un profit peste așteptări în trimestrul trei din 2014, deoarece cererea pentru oțel în SUA a compensat declinul prețului la minereul de fier, transmit Bloomberg și Reuters. ArcelorMittal a revizuit în creștere estimarea privind cererea din SUA în acest an, după ce profitul la afacerile din America de Nord s-au dublat comparativ cu precedentele trei luni. Consumul în SUA ar urma să crească anul acesta cu 8,75%, față de un avans de 5% estimat anterior. Compania și-a redus estimările privind consumul global de oțel din cauza încetinirii în China și a declinului din Brazilia și țările din fosta Uniune Sovietică.

* Grupul italian de utilități Enel ar putea obține 3,1 miliarde de euro (3,8 miliarde de dolari) din vânzarea pe bursă a unei participații de până la 22% în compania spaniolă Endesa, pentru a-și reduce datoria, transmite Reuters. Prețul maxim pentru plasament a fost stabilit la 15,535 euro pe acțiune, evaluând compania la miliarde de euro și reprezentând o primă de 6% față de prețul titlurilor Endesa la închiderea ședinței bursiere de joi. Tranzacționarea acțiunilor va începe în 27 noiembrie, a anunțat compania italiană.

* Al doilea mare producător auto din SUA, Ford Motor, a refuzat să comenteze informațiile din presă conform cărora șeful operațiunilor din Europa va fi înlocuit cu un candidat din interiorul companiei, transmite Reuters. Revista elvețiană 'Bilanz' a anunțat că directorul general al Ford, Mark Fields, va prezenta noua conducere a diviziei din Europa la sediul regional din Koln (Germania). Publicația nu a prezentat numele noului director Ford Europe și nici data la care va avea loc evenimentul.

* Cea mai lungă grevă care afectează transportul de pasageri pe calea ferată din Germania a intrat în cea de-a doua zi, după ce tribunalul a respins cererea Deutsche Bahn de a opri mișcarea de protest, transmite Bloomberg. Joi, Deutsche Bahn a anunțat că va adopta acțiuni legale împotriva sindicatului german al mecanicilor de locomotivă (GDL), care a declanșat o grevă de protest în perioada 6 — 9 noiembrie, ceea ce a provocat paralizarea transportului de pasageri și de marfă în toată Germania. La Tribunalul din Frankfurt, Deutsche Bahn a cerut o hotărâre judecătorească de amânare a grevei, după ce sindicatul GDL, care are aproximativ 20.000 de membri, a respins oferta de organizare a unor discuții pentru medierea divergențelor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”