STUDIU Creditele pentru locuinţe, judeţ cu judeţ. În marile oraşe, valoarea unui împrumut depăşeşte media naţională de 140.000 de lei

STUDIU Creditele pentru locuinţe, judeţ cu judeţ. În marile oraşe, valoarea unui împrumut depăşeşte media naţională de 140.000 de lei

Valori mai mari ale creditelor pentru locuinţe decât valoarea medie la nivel naţional se înregistrează în judeţele Braşov (145.000 de lei), Constanţa (145.000 de lei), Iaşi (152.000 de lei), Timiş (149.000 de lei).

În acelaşi timp în judeţele Bacău (107.000 de lei), Bihor (112.000), Cluj (124.000), Dolj (125.000 lei) şi Sibiu (128.000 de lei) valoarea creditelor pentru locuinţe este mai mică decât valoarea medie la nivel naţional, potrivit unui studiu al BCR .

Din 10 clienţi, trei au deja o casă

Potrivit BCR, ponderea persoanelor care deţin deja o locuinţă şi au accesat un credit pentru a achiziţiona încă o proprietate aproape s-a triplat în 2013 faţă de 2012.

"Din multe puncte de vedere, în 2013, profilul clientului a rămas acelaşi cu cel din 2012, excepţie făcând un indicator care s-a modificat substanţial. Dacă în 2012, doar aproximativ 10% dintre clienţi deţineau deja o proprietate la momentul accesării creditului pentru noua locuinţă, în 2013 acest procent ajunge la aproape 29%.
Aceste date subliniază tendinţa de stabilizare a pieţei imobiliare, clienţii considerând că preţurile la care sunt tranzacţionate imobilele sunt unele care justifică investiţia, mai ales dacă clientul optează să inchirieze imobilul respectiv; diferenţa dintre rata unui credit ipotecar şi chirie este, în multe cazuri, una nesemnificativă
", a declarat, într-un comunicat, Teodor Mincu, şeful biroului management parteneri Banca Comercială Română (BCR).

Vedeta pieţei: apartamentul cu două camere

La nivel naţional, în anul 2013, 46% dintre creditele acordate de BCR pentru achiziţionarea unei locuinţe au fost folosite pentru cumpărarea apartamentelor cu două camere, 23% pentru cele cu trei camere iar 13% pentru garsoniere.

De asemenea, 14% din credite au fost folosite pentru achiziţionarea unei case, iar 4% pentru apartamente cu patru sau mai multe camere. În Bucureşti s-au acordat cele mai multe credite pentru apartamentele cu 2 camere - 48%.

Femeile câştigă teren

În ceea ce priveşte profilul clienţilor beneficiari ai creditelor acordate de BCR pentru achiziţia unei locuinţe, aceştia sunt în proportie de 54% bărbaţi, marea majoritate dintre ei având vârsta cuprinsă între 25 şi 40 ani, căsătoriţi, cu studii superioare.

Ponderea bărbaţilor este însă în scădere faţă de 2012 (58,5%), zonele în care femeile sunt principalii clienţi ale acestei pieţe fiind din ce în ce mai multe, Bucureştiul remarcându-se în acest sens.

BCR este prima bancă din România care a luat decizia de a acorda credite preponderent în moneda naţională începând din luna octombrie 2012. BCR, membră a Erste Group , este cea mai mare bancă din România, după valoarea activelor (peste 15 miliarde de euro).

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

2 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

3 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

4 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!

5 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident