SUA au înregistrat o creștere economică peste așteptări (3,7%) în trimestrul al doilea

SUA au înregistrat o creștere economică peste așteptări (3,7%) în trimestrul al doilea

Economia americană a înregistrat, în perioada aprilie-iunie 2015, o creștere mai mare decât s-a estimat inițial datorită cheltuielilor consumatorilor și investițiilor companiilor, ceea ce ar putea determina Rezerva Federală să majoreze dobânda de referință în cursul acestui an, transmite Reuters.

Conform celei de-a doua estimări, publicată joi de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat, în trimestrul al doilea, o creștere anuală de 3,7%, față de un avans de 2,2% conform unei prime estimări. Revizuirea datelor pentru trimestrul al doilea este superioară estimărilor analiștilor, care mizau pe un avans de 3,2%, și vine după un avans de 0,6% înregistrat de economia americană în primul trimestru.

Economia americană a fost susținută de cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) care au crescut cu 3,1% în trimestrul al doilea, față de un avans de 2,9% cât s-a anunțat inițial. De asemenea, investițiile companiilor au revenit pe creștere (3,2%), în condițiile în care prima estimare arăta o scădere. De asemenea, deficitul balanței comerciale a fost mai mic decât s-a raportat inițial, acesta contribuind cu 0,23 puncte procentuale la creșterea economică. Cheltuielile publice au înregistrat un avans de 2,6%, cea mai mare creștere din ultimii cinci ani.

Aceste date vin într-un moment în care oficialii Rezervei Federale americane dezbat dacă economia este suficient de puternică pentru a suporta prima majorare a costului creditului după 2006. Deși piața muncii și-a revenit după recesiune, inflația rămâne mult sub ținta Băncii centrale iar recenta prăbușire a piețelor bursiere mondiale ar putea pleda în favoarea amânării momentului în care Fed va majora dobânda de bază.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Așa o fi?

3 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

4 Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

5 Tânără care a făcut armata în Marina americană, găsită moartă într-o pădure din Rusia