Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

SUA: Senatul respinge proiectul ce vizează o verificare mai dură a politicii monetare a Rezervei Federale

Senatul SUA a blocat marți proiectul de lege care prevedea un audit mai dur al Rezervei Federale a SUA (Fed), respingând încercarea lui Rand Paul, candidat republican la alegerile prezidențiale din 2016, de a acorda congresmenilor mai multe atribuții de supraveghere a deciziilor Fed privind ratele dobânzilor, transmite AP. 

Luna trecută, Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda de politică monetară pentru prima dată din iunie 2006, ceea ce reprezintă un semn de încredere în cea mai mare economie mondială. Fed a apreciat că majorarea ratei dobânzii cu un sfert de punct, până la un interval cuprins între 0,25 și 0,50%, este doar începutul unui ciclu treptat de înăsprire a politicii monetare, adăugând că va pune accentul pe monitorizarea inflației, care rămâne mult sub țintă.

Proiectul senatorului Rand Paul prevedea ca Agenția care se ocupă de investigații și audit (GAO) să verifice politica monetară a Fed și să facă recomandări congresmenilor privind modul de rezolvare al problemelor observate.

Congresul, Casa Albă și oficialii Trezoreriei SUA sunt în mod tradițional atenți să evite punerea sub semnul întrebării a independenței Fed în stabilirea politicii monetare, iar actuala legislație blochează posibilitatea ca GAO să revizuiască modul în care este realizată politica monetară.

'Niciunde în afară de Washington DC nu găsești o instituție cu atât de multe atribuții care nu sunt verificate', a afirmat Rand Paul.

Casa Albă și oficialii Fed se opun proiectului înaintat de senatorul republican. Săptămâna trecută, președintele Fed, Janet Yellen, le-a scris senatorilor, avertizându-i că legislația 'va submina independența Rezervei Federale a SUA și va duce probabil la o sporire a temerilor privind inflația și ratele dobânzilor pe piață'.

Cei care sprijină legislația susțin că Fed a menținut în mod artificial rata dobânzii la un nivel scăzut, fiind afectați cei care fac economisesc bani și alimentând boom-urile de pe piețele financiare și imobiliare.

'Fed are capacitatea de a tipări bani și de a-i cheltui pe orice active financiare dorește, când dorește, oferind bani oricăror bănci. Angajații cu salarii scăzute nu beneficiază de luxul de a primi banii creați de Fed și nici nu beneficiază de luxul ratelor scăzute așa cum o fac cei bogați', a declarat Rand Paul.

Conform actualelor reglementări, declarațiile financiare ale Fed sunt verificate anual de o firmă independentă de contabilitate și GAO are autoritatea de a verifica acțiunile Fed privind supervizarea și reglementarea bancară.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CULISELE surprinzătoarei numiri a lui Geoană ca numărul 2 din NATO

2 Ce legătură are scandalul uriaș de la CCR pe codurile penale cu ieșirea PSD de la guvernare

3 Așa e!

4 „Aș vrea să renunț la job și să facem sex toată ziua”

5 DEMENȚĂ O deputată PSD vrea să repună pe tapet legea care obligă copiii să plătească pensie de întreținere păr…

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Faceți cunoștință cu Grumpy cat japoneză, care e chiar mai grumpy decât originala