SUA verifică preluarea de către Lenovo a diviziei de servere a IBM, furnizor pentru Pentagon şi FBI

SUA verifică preluarea de către Lenovo a diviziei de servere a IBM, furnizor pentru Pentagon şi FBI

Compania chineză Lenovo trebuie să convingă autorităţile americane că achiziţia diviziei de servere a IBM nu va oferi Chinei căi de acces la secretele şi infrastructura instituţiilor americane, având în vedere că IBM este furnizorul de servere pentru Pentagon, FBI şi marile companii telecom din SUA.

SUA verifică preluarea de către Lenovo a diviziei de servere a IBM, furnizor pentru Pentagon şi FBI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Utilizarea acestor servere de către diverse instituţii ale statului american, reţelele de telefonie şi unele companii ar putea reprezenta vulnerabilităţi pentru securitatea SUA, astfel că tranzacţia va atrage o verificare atentă din partea Comisiei pentru Investiţii Străine în SUA, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Bloomberg.

Comisia este responsabilă de investigarea riscurilor pe care le reprezintă pentru securitatea naţională achiziţia unor companii americane de către străini.

"Orice străin care vizează o astfel de achiziţie va fi verificat cu foarte mare atenţie de comisie", a declarat Anne Salladin, fost oficial al Trezoreiei SUA, care a lucrat în trecut şi pentru Comisia pentru Investiţii Străine în SUA. Salladin este angajată în prezent la firma de avocatură Stroock & Stroock & Lavan, din Washington.

Lenovo a anunţat în ianuarie preluarea printr-o tranzacţie de 2,3 miliarde de dolari a diviziei IBM şi a cerut aprobarea Comisiei pentru Investiţii Străine, a spus una dintre surse.

Achiziţiile de companii americane de către investitori din China sunt tot mai multe, sporind tensiunile între Washington şi Beijing în privinţa accesului chinezilor la tehnologie americană. Verificările derulate de Comisie pot dura chiar şi 75 de zile.

Lenovo, care în 2005 a cumpărat şi divizia de PC-uri a IBM, a transmis Comisiei că nu va avea acces la serverele existente în SUA, întrucât IBM va continua să ofere servicii de mentenanţă pentru acestea timp de cinci ani, cu posibilitatea extinderii acestei perioade, a spus una dintre surse.

O analiză a Bloomberg privind contractele de achiziţie arată că printre instituţiile americane care au cumpărat servere IBM se numără Pentagonul, FBI şi Departamentul pentru Securitate Naţională.

Serverele sunt utilizarte la scară largă şi de operatorii de telefonie mobilă AT&T, Verizon Communications şi Sprint.

Congresul şi Preşedinţia SUA au încercat în trecut să blocheze afacerile din SUA ale producătorilor chinezi de echipamente de telecomunicaţii Huawei şi ZTE.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

3 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

4 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

5 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN