Tigrul Europei a reintrat în recesiune. România are două trimestre consecutive de scădere economică, după revizuirea evoluţiei din primul trimestru

Tigrul Europei a reintrat în recesiune. România are două trimestre consecutive de scădere economică, după revizuirea evoluţiei din primul trimestru

România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB,

România a înregistrat în trimestrul al doilea cea mai mare scădere economică din Uniunea Europeană, de -1% faţă de trimestrul precedent, potrivit datelor publicate de Eurostat, care relevă modificarea evoluţiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%.

Singurele economii europene care au mai înregistrat scăderi în trimestrul al doilea au mai fost Germania, Italia (-0,2%) şi Cipru (-0,3%).

Datele publicate de Eurostate arată că INS a revizuit în scădere estimările de PIB pentru primul trimestru, de la o creştere faţă de trimestrul anterior de 0,2% la o scădere de 0,2%.

Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică au explicat, pentru "Adevărul“, că evoluţia PIB în primul trimestru al acestui an a fost revizuită, odată cu calcularea PIB pentru perioada aprilie-iunie.

La începutul lunii iulie, INS a publicat datele provizorii privind evoluţia Produsului Intern Brut în primul trimestru din 2014, respectiv o creştere economică de 0,2% faţă de trimestrul precedent. În comunicatul transmis astăzi de INS, cu datele "semnal" privind evoluţia PIB în trimestrul al doilea, nu se face nicio referire la revizuirea datelor privind PIB în primele trei luni ale anului. Astfel, în prezent, datele INS nu indică, deocamdată, o reintrare a economiei româneşti în recesiune , ci doar datele Eurostat, biroul european de statistică, care foloseşte şi publică cifrele transmise de Institutul de Statistică de Bucureşti.

România s-a aflat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere a PIB comparativ cu trimestrul anterior) pentru doi ani şi jumătate în perioada 2008-2011 şi a reintrat în recesiune tehnică la începutul anului 2012, reuşind să revină pe creştere până la finalul acelui an.

Totuşi, în comparaţie cu trimestrul al doilea al anului trecut, PIB-ul României a urcat cu 1,4%, iar în primul trimestru cu 3,8% faţă de perioada similară din 2013.

Creşterea economică a României se situează în trimestrul al doilea peste cea consemnată de ţări ca Germania (1,3%), Belgia (1%) sau Olanda (0,9%), dar sub Ungaria (3,7%), Letonia (3,5%), Polonia (3,2%) sau Cehia (2.6%).

În comparaţie cu primul trimestru din 2014, la nivelul UE, PIB-ul a urcat cu 0,2% în perioada aprilie-iunie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro