Tinerii din București plătesc de 4 ori mai mult pe RCA decât cei de peste 50 de ani (analiză)

Tinerii din București plătesc de 4 ori mai mult pe RCA decât cei de peste 50 de ani (analiză)

Prețul unei asigurări RCA (asigurarea de răspundere civilă auto) pentru un tânăr cu vârsta sub 30 de ani care locuiește în București poate fi și de până la 4 ori mai mare decât cel plătit de un șofer de peste 50 de ani din același oraș, se arată într-o analiză realizată de o platformă online de consultanță auto.

În funcție de localitatea de domiciliu, tarifele RCA pot diferi destul de mult, iar bucureștenii ajung să plătească în medie cu peste 30% mai mult decât cei din Sibiu pentru o asigurare RCA.

Spre exemplu, pentru un Volkswagen Golf, cu motor 1.9 Diesel, 105 CP, în Sibiu pot fi cumpărate polițe RCA mai ieftine decât în Vaslui, Cluj și București, potrivit portalului VeziCatFace.ro. În funcție de categoria de vârstă, cuantumul poliței variază foarte mult, ajungând să fie în medie de 4 ori mai scump pentru un tânăr de 26 de ani să își facă asigurare RCA față de o persoană în vârstă de 52 de ani.

În cazul unei alte mașini populare pe piața românească — Skoda Fabia, motor de 1.4 L benzină, 101 CP, cea mai ieftină poliță RCA se găsește în Sibiu. În funcție de categoria de vârstă, diferența de preț este însă chiar mai mare față de cea de la Volkswagen. Astfel, păstrând ceilalți factori egali (stare civilă, numărul de copii, istoric de daune), un tânăr de 26 de ani din București va plăti în medie 2.385 lei pe RCA, de circa 4,3 ori mai mult decât o persoană în vârstă de 52 de ani.

Pe de altă parte, un tânăr poate economisi până la 200 lei dacă își încheie o poliță pe un an în loc de șase luni. Termenul de valabilitate al poliței este important întrucât diferența de preț dintre un RCA pe 6 luni și unul pe un an poate fi și de 10-20%.

Metodologia de calcul pentru asigurările RCA este diferită în funcție de asigurător. Factorii de care se ține cont în calculul poliței sunt variați și iau în considerare și istoricul de daunalitate al persoanei care încheie asigurarea. Principalii factori de care se ține cont în calculul prețului asigurării RCA sunt vârsta (cu cât vârsta persoanei care încheie polița este mai mică, cu atât prețul asigurării crește), localitatea (companiile de asigurări analizează situația daunelor la nivel de județ și calculează niște tarife mai mari pentru zonele în care se petrec mai multe accidente), motorul (deținătorii de mașini cu motoare puternice plătesc sensibil mai mult decât cei care conduc mașini cu motoare mici), istoricul de daune (începând cu 1 ianuarie 2010, societățile de asigurare din România au implementat sistemul bonus malus, sistem care majorează sau scade valoarea unei polițe RCA în funcție de istoricul de daunalitate al șoferului).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa