Toyota recheamă pentru reparaţii 6,7 milioane de autovehicule la nivel global

Toyota, cel mai mare producător de automobile la nivel mondial, a rechemat pentru verificări şi reparaţii 6,76 milioane de autovehicule aflate în circulaţie în întreaga lume, printre care se numără şi modele Yaris şi RAV4.

Toyota recheamă pentru reparaţii 6,7 milioane de autovehicule la nivel global (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Campania cuprinde cinci rechemări pentru probleme diferite şi vizează 27 de modele Toyota, un model Pontiac şi un Subaru, potrivit unui email transmis de Toyota şi citat de Bloomberg.

Unele modele sunt implicate în mai multe din cele 5 rechemări, astfel că numărul total de vehicule care trebuie verificate şi reparate se ridică la 6,39 milioane, a precizat Toyota.

Grupul japonez a subliniat că nu are cunoştinţă despre răniţi sau victime omeneşti ca urmare a problemelor care au determinat rechemările.

Defecţiunile sunt diverse, vizând cablurile electrice, scaunele sau sistemul de pornire a motorului.

Toyota şi-a îmbunătăţit în ultimii ani procesele de control intern şi procedurile de rechemare, după scandalul din 2009-2010, când producătorul japonez a fost nevoit să cheme pentru reparaţii peste 10 milioane de maşini şi a fost amendat de autorităţi pentru că ar fi încercat să ascundă anumite informaţii privind automobilele defecte.

General Motors, cel mai mare producător auto american, a lansat recent o campanie de rechemare care vizează peste 2,6 milioane de autovehicule, defecţiunile cauzând numeroase accidente, cu 13 morţi. Compania americană este acuzată că a avut cunoştinţă de probleme încă din 2001, dar a evitat să acţioneze din cauza costurilor ridicare presupuse de remedierea defectelor.

Acţiunile Toyota s-au prăbuşit cu până la 5% pe bursa de la Tokyo după anunţ, dar au revenit ulterior, afişând un declin de 3,8% faţă de închiderea din şedinţa anterioară.

Toyota a plătit în luna martie o amendă de 1,2 miliarde de dolari în Statele Unite, pentru a stinge investigaţiile guvernului privind defecţiunile automobilelor şi campaniile de rechemări. Compania a admis neregulile şi s-a supus evaluării de către auditori independenţi care vor urmări practicile de raportare a problemelor de siguranţă.

Grupul japonez a mai rechemat în luna februarie 1,9 milioane de modele Prius cu propulsie hibridă, reprezentând mai mult de jumătate din numărul total de Prius-uri vândute de la debutul modelului, cu 17 ani în urmă. Compania va moderniza software-ul modelelor Prius pentru a remedia o eroare care poate cauza oprirea motorului.

În pofida rechemărilor, Toyota estimează pentru anul fiscal încheiat la 31 martie un profit record de aproape 19 miliarde de dolari şi a stabilit pentru acest an o ţintă de vânzări de 10,32 milioane de autovehicule. Toyota a fost cel mai mare producător auto din lume în 2012 şi 2013, devansând General Motors şi Volkswagen.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se strânge lațul. Cine ar fi făcut poza dată la PSD și cine sunt cei 3 liberali care nu apar în imagine. Firel…

2 Crunt articol! Slabă țară suntem! Mari jigodii avem în funcții-cheie!

3 VIDEO Senatoare PSD, nevasta baronului Buzatu: „În momentul ăsta se extrag informații din noi. S-ar putea să f…

4 VIDEO Imagini șocante la New York, cu mașinile NYPD intrând în protestatari

5 Tovarășul Yau Mu Ye

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă