Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Tradeville anticipează dividende mari la Transelectrica. Nuclearelectrica, o mare dezamăgire din cauza taxei pe stâlp, care a înghiţit profitul

„În ordinea atractivităţii dividendelor estimate de noi, pe primul loc se află Transelectrica, de la care ne aşteptăm la un dividend brut de 3,70 lei/acţiune, echivalentul unui randament de 16% la ultimul preţ. Ajutată de majorările de tarife reglementate, compania a raportat o creştere spectaculoasă a profitului semestrial, cu 120% fată de aceeaşi perioadă din 2013, confirmând că rezultatele solide de anul trecut nu reprezintă un eveniment izolat şi că se transformă, în sfârşit, într-o companie clasică de utilităţi, cu profituri stabile şi previzibile“, a declarat într-un comunicat, Georgiana Androne, analist al Tradeville.

 

Câştiguri peste depozitele bancare

 

Tradeville a realizat o analiză privind potenţialul de creştere a valorii dividendelor plătite de cele mai importante şase companii energetice listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), respectiv Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Electrica, Nuclearelectrica şi OMV Petrom.

 

Potrivit societăţii de brokeraj, aceste companii au un potenţial ridicat de câştig, de circa 3-5 ori peste dobânzile bancare. Tradeville menţionează că în cazul Transelectrica, ale cărei cotaţii la bursă au crescut cu 46% de la începutul anului, este posibil ca preţul ţintă pentru următoarele 12 luni să fie revizuit în sus în perioada următoare.

 

Nuclearelectrica, afectată de taxa pe stâlp

 

„Marea dezamăgire“ este Nuclearelectrica, pentru care Tradeville estimează cel mult 0,35 lei/acţiune, echivalent cu un randament brut de 4,5%. Acest lucru vine după ce taxa pe stâlp şi înteţirea concurenţei au redus drastic profitul producătorului de energie.

 

Sectorul gazelor, foarte profitabil

 

Pe locul secund, după Transelectrica, Tradeville plasează transportatorul de gaze Transgaz, care „îşi revine în forţă după ce eşecul proiectului Nabucco“.

„Estimăm un dividend brut de 25 lei/acţiune, echivalentul unui randament atractiv de 11%“, adaugă Androne.

 

În privinţa Romgaz, analiza casei de brokeraj menţionează că producătorul de gaze a beneficiat „din plin“ de procesul de liberalizare a pieţei de gaze naturale şi a raportat o creştere de 40% a profitului semestrial. Compania deţine o rezervă de 3 miliarde lei, care îi permite lejer să plătească un dividend brut de 3 lei/acţiune, echivalentul unui randament brut de peste 8%.

 

Electrica şi Petrom

 

Electrica, listată recent la BVB, ar putea plăti un dividend 0,72 lei/acţiune, reprezentând un randament brut de 6,5%.

În cazul Petrom, Tradeville estimeză că există un potenţial de creştere a preţului acţiunilor în următoarele 12 luni este de peste 10%, la care s-ar putea adăuga şi un dividend de circa 5-6%. Cu excepţia Petrom, unde statul are doar 20% din acţiuni, toate celelalte companii incluse în analiza Tradeville sunt controlate de către autorităţi.

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

2 Informație. Frații Mazăre sunt foc pe Dragnea! „Radu nu va tăcea, îi va plăti cu sec!”

3 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

4 SCANDAL Cine de la vârful MAI a furnizat Antenei 3 date secrete despre aducerea lui Mazăre? Nu se sesizează ni…

5 Augustin Zegrean aruncă BOMBA despre noua amânare a CCR pe SPEȚA Dragnea: Se fac jocuri! De regulă, astfel de …

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă