Ucraina este gata să accepte un împrumut din partea Rusiei pentru plata datoriei către Gazprom

Ucraina este gata să accepte un împrumut din partea Rusiei pentru plata datoriei către Gazprom

Ucraina este gata să accepte un împrumut de 2 miliarde de dolari din partea Rusiei pentru plata datoriei către Gazprom pentru gazele livrate, a declarat joi ministrul ucrainean al Energiei şi Industriei Cărbunelui, Iuri Prodan, potrivit paginii de Internet a publicaţiei ruse RBC Daily.

Ucraina este gata să accepte un împrumut din partea Rusiei pentru plata datoriei către Gazprom (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Declaraţia a avut loc după ce directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a insistat că Ucraina trebuie să înceapă imediat să plătească datoriile către Gazprom, în valoare de 2,2 miliarde de dolari.

"Dacă Rusia acordă împrumutul (… ) suntem gata să plătim gazele", a spus Prodan într-o conferinţă de presă.

În decembrie 2013, în timpul preşedintelui Viktor Ianukovici, autorităţile de la Moscova au acordat un împrumut de 15 miliarde cde dolari Ucrainei, dar furnizarea acestuia a fost întreruptă în urma schimbării regimului de la Kiev.

"Am dori să operăm conform acordurilor care au fost în vigoare. Anterior am convenit un preţ de 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze şi acordarea unui împrumut", a spus Prodan.

Gazprom va creşte cu 26% preţul gazelor naturale livrate Ucrainei, la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, după ce marţi a operat o majorare de 44%, la 385,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi, în timp ce media europeană se situează la circa 370-380 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Noua majorare este determinată de introducerea unei taxe la exportul gazelor naturale către Ucraina, a informat grupul rus controlat de stat, citat de Reuters.

În primul trimestru al acestui an, Ucraina a plătit 268,5 dolari pentru 1.000 de metrti cubi de gaze naturale.

Creşterea de preţ a fost anunţată de directorul general al Gazprom, Alexei Miller, în timpul unei întâlniri cu premierul rus Dimitri Medvedev, care a cerut Ucrainei să-şi plătească datoriile de 2,2 miliarde de dolari acumulate în contul gazelor livrate de Rusia.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

3 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

4 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...

5 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat