Ungaria va depozita gaze naturale pentru Gazprom

Ungaria va depozita gaze naturale pentru Gazprom

Ungaria va stoca gaze naturale pentru grupul energetic rus Gazprom, pentru a ajuta firma rusească să-și îndeplinească angajamentele cuprinse în contractele pe termen lung în situația în care vor fi probleme cu rutele normale de transport, a anunțat vineri compania ungară de stat Hungarian Electricity Works (MVM), transmite Wall Street Journal.

Una din principalele rute pentru transportul gazului natural rusesc spre Europa trece prin Ucraina. În data de 16 iunie, grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, după o dispută pe tema datoriilor părții ucrainene. Această decizie a provocat îngrijorări cu privire la posibilitatea apariției unor întreruperi în livrările de gaze naturale rusești spre UE via Ucraina.

'În pofida conflictului dintre Rusia și Ucraina, livrările de gaze naturale dinspre Rusia spre Ungaria nu suferă întreruperi iar partenerul rus își îndeplinește obligațiile contractuale', a anunțat MVM. Firma ungară de stat a precizat că în conformitate cu un acord convenit cu Gazprom Export LLC, Ungaria va stoca 700 milioane metri cubi de gaze naturale pentru Gazprom. Din cantitatea menționată, aproximativ 135 milioane metri cubi au ajuns deja în facilitățile de stocare din Ungaria. MVM a adăugat că prin stocarea de gaze pentru Gazprom, gradul de umplere a depozitelor din Ungaria va crește cu peste 10%, ceea ce va mări plasa de siguranță a Ungariei înaintea iernii, în timp ce comisioanele plătite de Gazprom pentru serviciile asigurate de MVM vor crește profiturile înregistrate de divizia de gaze a MVM.

Ungaria este puternic dependentă de gazul natural rusesc. Consumul anual al Ungariei este de aproximativ nouă miliarde metri cubi, majoritatea fiind livrate prin Ucraina. Producția internă a Ungariei se ridică la 1,5 miliarde metri cubi anual iar depozitele pot stoca aproximativ șase miliarde metri cubi de gaze naturale.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus și Turcia.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

2 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

3 „Multă șpagă, aroganță și salarii uriașe”

4 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

5 De citit!