Vâlcov: Impozitele și taxele sunt elemente esențiale ale funcționării statului, dar predictibilitatea este obligatorie

Vâlcov: Impozitele și taxele sunt elemente esențiale ale funcționării statului, dar predictibilitatea este obligatorie

Impozitele și taxele nu sunt boli, ci elemente esențiale ale funcționării oricărui stat, dar predictibilitatea lor este absolut obligatorie pentru sănătatea atât a companiilor cât și a mediului de afaceri, a declarat, marți, ministrul delegat pentru Buget, Darius-Bogdan Vâlcov, în cadrul Foreign Investors Summit 2014.

"Oricât de mari și de nedrepte ar părea unele taxe și impozite, aspectul cel mai important care sunt sigur că vă afectează și pe dumneavoastră este reprezentat de lipsa de predictibilitate a acestora.

Dacă ar fi să fac o comparație aș spune că este asemănător situației în care afli că suferi de o boală gravă, dar afli în ultimul moment și este destul de greu ca tratamentul pe care îl aplici să producă efecte rapide. Impozitele și taxele nu sunt boli, sunt elemente esențiale ale funcționării oricărui stat, dar predictibilitatea lor este absolut obligatorie pentru sănătatea atât a companiilor pe care le conduceți cât și a întregului mediu de afaceri", a spus Darius-Bogdan Vâlcov.

Ministrul Bugetului a precizat că relația dintre Guvern și oamenii de afaceri trebuie să fie una onestă și transparentă și de aceea nu se ferește să spună că România are nevoie de o strategie fiscal-bugetară pe termen mediu și lung, dublată de măsuri legislative care să facă cu adevărat mediul de afaceri predictibil și stabil.

"Vă supun dezbaterii în perioada următoare mai multe concepte: bugete general consolidate ale statului multianuale, măsuri care să vizeze toleranța zero fața de evaziunea fiscală și munca la negru, dezvoltarea de noi scheme de ajutor de stat pentru construcția de noi locuințe, în domeniul turismului sau în domeniul producției de filme artistice, reducerea numărului tranzacțiilor cash din economie concomitent cu creșterea numărului tranzacțiilor electronice prin aplicarea de măsuri de relaxare fiscală celor din urmă.

Definirea exactă a conceptului parteneriatului public privat. Stabilirea unor normative de cost pentru categorii de bunuri și servicii achiziționate de către stat", a afirmat Vâlcov.

De asemenea, oficialul citat a precizat că România a avansat mult în ultima perioadă având un impozit pe profit dar și o cotă unică de impozitare a veniturilor de 16%, forța de muncă pe care o oferă România este una extrem de calificată, iar raportul cost productivitate este unul rentabil pentru investitori. Prețurile la energie în România sunt sub media europeană, iar CAS la angajator tocmai a fost redus.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”