Ziarul Financiar: Luna iulie, record al ultimilor opt ani pentru exporturi agricole

Ziarul Financiar: Luna iulie, record al ultimilor opt ani pentru exporturi agricole

Potrivit publicaţiei financiare , companiile din comerţul cu materii prime agricole au exportat 2,6 milioane de tone de cereale şi seminţe oleaginoase prin portul Constanţa în luna iulie. Prin aceste activităţi a fost înregistrat un record istoric al ultimilor şapte ani, air afacerea a adus 500 milioane de euro în conturile exportatorilor.

De asemenea, este punctat faptul că două treimi din marfă este de provenienţă românească, în timp ce restul este din alte ţări riverane Dunării.

În urma analizei datelor s-a putu observa că exporturile de cereale din iulie au ajuns să fie de aproape trei ori mai mari decât în urmă cu şapte ani şi în creştere cu un sfert faţă de iulie 2013.

Cei care au avut de câştigat din aceste exporturi au fost au fost un număr restrâns de multinaţioanale. Astfel, după cum susţin cei de la „Ziarul Financiar”, comerţul exterior cu cereale în România este controlat aproape în totalitate de un grup restrâns de companii, în cea mai mare parte multinaţionale, care cuprinde nume precum Cargill, ADM, Glencore sau Nidera.

Plecând de la datele Eurostat şi CN Administraţia Portului Constanţa, publicaţia financiară prezintă într-un grafic evoluţia exporturilor din ultimii ani. Astfel, dacă în 2008, prin portul Constanţa erau făcute exporturi de 825 mii tone, în 2014 s-ar putea ajunge la 2.670 mii tone. De asemenea, exporturile româneşti au crescut de la 555 mii tone în 2008 la o cifră estimată de Ziarul Financiar la 1.600 mii tone.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

2 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

3 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Dragnea, gest de interlop. În noaptea nunții fiului său, „încins” de o melodie a lui Salam, a scos ceasul de la mână și i l-a dat manelistului...