800 de schelete de bebeluşi, descoperite într-o fostă mănăstire din Irlanda

800 de schelete de bebeluşi, descoperite într-o fostă mănăstire din Irlanda

Catherine Corless, irlandeza care a făcut descoperirea, şi-a exprimat uimirea în faţa imaginii macabre. „Cineva a pomenit de existenţa unui cimitir pentru nou-născuţi, dar ceea ce am descoperit a depăşit mult ceea ce îmi imaginasem”, a spus irlandeza, citată de AFP.

Fiind istoric, Corless a cercetat arhivele unei foste mănăstiri din Tuam (vestul Irlandei), pe locul căreia se află în prezent un spaţiu parcelat. Ea a aflat că 795 de copii au fost înmormântaţi fără sicriu şi cruce în zona respective, în secret, de călugăriţele de la mănăstire. Nu se cunosc cu precizie motivele morţilor copiilor, dar experţii nu exclud malnutriţia, tuberculoza şi rele tratamente aplicate.

Wiliam Joseph Dolan, apropiat al unui copil încredinţat călugăriţelor din mănăstire, a depus o plângere în încercarea sa de a afla ce s-a întâmplat în acea perioadă. S-a lansat şi o acţiune de strângere de fonduri pentru construirea unui memorial care ar purta inscripţionat numele fiecărui copil.

Descoperirea aminteşte de un alt scandal legat de mame necăsătorite. Între 1922 şi 1996, peste 10.000 de tinere şi femei au lucrat gratuit în spălătorii exploatate comercial de călugăriţe catolice din Irlanda. Femeile, numite „Magdalene Sisters”, erau fete necăsătorite însărcinate sau care aveau un comportament considerat imoral în Irlanda, ţară unde catolicismul are o tradiţie respectabilă.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante