Atac armat la Copenhaga asupra unui centru cultural unde se desfășura o dezbatere despre islam

Un civil a fost ucis și trei polițiști răniți sâmbătă după-amiază la Copenhaga după un atac armat asupra unui centru cultural unde se desfășura o dezbatere despre islam și libertatea de exprimare, transmit agențiile internaționale de presă.

La dezbaterea cu tema 'Artă, blasfemie și libertate de exprimare' era prezent și artistul suedez Lars Vilks, care a scăpat nevătămat, el fiind aparent ținta atacului. După ce a publicat în anul 2007 mai multe desene în care-l înfățișa pe profetul Mahomed ca pe un câine, Vilks primit mai multe amenințări cu moartea din partea unor grupări fundamentaliste islamice și i-a fost incendiată casa din sudul Suediei, cei doi frați care au fost autorii acestui act fiind ulterior condamnați la doi și, respectiv, trei ani de închisoare. De atunci, artistul suedez este în permanență escortat de poliție.

Și ambasadorul Franței la Copenhaga, François Zimeray, participa la reuniune, el scăpând de asemenea nevătămat. 'A fost la fel ca la Charlie Hebdo, doar că nu au reușit să intre' în clădire, a declarat el după atac. 'Cred că s-au tras cel puțin 50 de focuri de armă (...) Gloanțele au străpuns ușile și toată lumea s-a aruncat la pământ', a mai spus diplomatul francez. Potrivit unei militante Femen, și ea prezentă la dezbateri, în sală se aflau câteva zeci de persoane.

La prima conferință de presă organizată după atac, poliția locală a confirmat că persoana decedată este un danez în vârstă de 40 de ani, iar cei trei răniți sunt polițiști care asigurau paza clădirii. Presupușii autori ai atacului, doi indivizi, sunt în prezent căutați. Ei au reușit să fugă cu un autoturism care a fost găsit abandonat câteva ore mai târziu în apropierea locului atacului. Oficialii poliției au spus că nu sunt în măsură să ofere informații despre atacatori, menționând doar că este vorba despre 'doi bărbați în haine negre'.

Posturile daneze de televiziune au arătat imagini cu ferestrele centrului cultural ciuruite de gloanțe. Nu se cunosc armele folosite de atacatori, dar numărul mare al gloanțelor trase indică cel mai probabil arme automate.

Într-un comunicat emis după atac, șefa guvernului de la Copenhaga, Helle Thorning-Schmidt, a afirmat că 'Danemarca a fost lovită astăzi de un act de o violență cinică', adăugând că 'toate elementele indică un atentat politic și implicit un act terorist'.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 VIDEO Botnița, ca botnița, dar voi vedeți ce tâțe are femeia cu sârme-n mațe?

3 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

4 O profesoară din Slobozia le-a predat elevilor într-un mod inedit „Povestea Poveștilor” de Ion Creangă!

5 Informație / Degringoladă totală în PSD! Ciolacu îi cheamă pe parlamentari să semneze moțiunea într-un birou, St…

recomandări

Te ia DNA: Minel Prina

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante