Parlamentul grec se dizolvă și confirmă desfășurarea alegerilor anticipate la 25 ianuarie

Parlamentul grec se dizolvă și confirmă desfășurarea alegerilor anticipate la 25 ianuarie

Parlamentul grec și-a anunțat miercuri dizolvarea și a confirmat organizarea la 25 ianuarie a alegerilor legislative anticipate, în perspectiva cărora partidul antiausteritate Syriza ar porni din postura de favorit, relatează France Presse.

Acest anunț are loc la trei zile de la eșecul parlamentului în alegerea unui nou președinte al țării, ale cărui prerogative sunt onorifice. Noii deputați își vor începe activitatea la 5 februarie, a precizat parlamentul într-un comunicat.

Noua cameră va avea drept primă misiune să îi desemneze un succesor președintelui Carolos Papoulias, al cărui mandat expiră în martie.

Premierul Antonis Samaras a propus luni alegeri anticipate pentru 25 ianuarie. Majoritatea parlamentară actuală a coaliției de guvernământ dintre dreapta și socialiști condusă de Antonis Samaras nu a reușit să întrunească cele 180 de voturi necesare din partea celor 300 de deputați. Anunțul făcut de liderul conservator a suscitat îngrijorarea piețelor și a creditorilor internaționali ai țării.

În context, Fondul Monetar Internațional a decis suspendarea discuțiilor cu privire la transferarea unei noi tranșe de ajutor către Grecia, în așteptarea formării unui nou guvern. Marți, Antonis Samaras a apreciat că miza alegerilor legislative anticipate o reprezintă 'menținerea țării în Europa'. Spectrul unei eventuale ieșiri a Greciei din zona euro a fost în mai multe rânduri agitat de finanțatori și de Samaras, mai ales cu ocazia ultimelor alegeri legislative din iunie 2012, când țara se afla în plină criză.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro