Peste o sută de kurzi au pătruns cu forța în sediul Parlamentului European din Bruxelles

Peste o sută de kurzi au pătruns cu forța în sediul Parlamentului European din Bruxelles

Peste o sută de manifestanți kurzi au pătruns marți cu forța în clădirea din Bruxelles a Parlamentului European (PE) pentru a protesta față de pasivitatea pe care, în opinia lor, o manifestă Uniunea Europeană (UE) în fața atacurilor teroriste comise de gruparea jihadistă Statul Islamic, transmite EFE.

Manifestanții, care de mai multe zile protestează într-o piață aflată în apropierea legislativului european, au intrat marți cu forța, la orele 09:00 GMT, pe poarta principală a instituției, unde autoritățile belgiene au desfășurat un important dispozitiv polițienesc.

Protestatarii au ajuns până la etajul trei, zona cea mai circulată din clădirea Parlamentului European, dat fiind că la acest etaj se face legătura între diferite edificii care compun complexul parlamentar european. Un grup de europarlamentari s-a oferit să-i primească pe protestatari, cărora funcționari ai PE le-au oferit sticle cu apă.

Manifestanții kurzi protestează împotriva a ceea ce ei au numit 'masacrul' comis la 15 septembrie de organizația teroristă Statul Islamic (SI) în orașul sirian cu majoritate kurdă Kobane, situat la frontiera cu Turcia, potrivit unui comunicat pe care protestatarii l-au distribuit presei. Totodată, manifestații s-au declarat în greva foamei și au susținut că peste 10.000 de kurzi se află 'pe străzile din Europa pentru ca țările occidentale să realizeze ceea ce s-a întâmplat la Kobane'.

În același comunicat, kurzii au cerut UE 'să sprijine populația kurdă, să se opună atacurilor SI și să acționeze rapid pentru a preveni ceea ce începe să semene tot mai mult cu un genocid împotriva populației kurde din Kobane', oraș din care sute de oameni și-au părăsit în grabă locuințele și s-au adăpostit de partea turcă a frontierei.

Purtătorul de cuvânt al manifestanților, Keje Kotluk, a insistat că executivele belgian și europene nu se pot preface că nu văd atrocitățile comise de jihadiștii din SI, despre care au spus că 'sunt bine echipați și folosesc arme de proveniență occidentală', scrie ziarul Le Soir în ediția sa digitală, preluat de EFE.

Manifestanții kurzi care au realizat alte acțiuni similare pe mai multe aeroporturi europene în ultimele ore au solicitat ajutor militar și militar în favoarea locuitorilor din Kobane.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...