VIDEO Referendum în Scoţia. Independenţa a fost respinsă cu 54 %, potrivit unui sondaj de tip exit-poll dat publicităţii de BBC

VIDEO Referendum în Scoţia. Independenţa a fost respinsă cu 54 %, potrivit unui sondaj de tip exit-poll dat publicităţii de BBC

Referendumul din Scoţia a început joi dimineaţă, la ora 7.00 (ora 9.00 a României). Cei 4,28 de milioane de scoţieni cu drept de vot au ieşit la urne pentru a decide dacă vor să rămână în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, o uniune în care au intrat de bunăvoie în urmă cu 300 de ani, sau vor un stat independent.

Urnele s-au închis la ora 22.00 (ora 00.00 a României). Prezenţa la vot a fost cu siguranţă una ridicată. Peste 97% din scoţienii cu drept de vot s-au înscris pe liste pentru referendum. În plus, cu caracter extraordinar, vârsta de vot a fost scăzută la 16 ani, astfel încât o parte cât mai mare din populaţie să-şi poată spune cuvântul, iar rezultatele să fie de netăgăduit. 

Pe tuşă au rămas însă cei aproape un milion de scoţieni expaţi, care nu au drept de vot la acest referendum. 

UPDATE 03.40 Primele rezultate oficiale încep să fie anunţate de fiecare comitat scoţian în urma numărării voturilor:

Clackmannanshire: 53.80% - „Nu”, 46.20% - „Da” 

Orkney Islands: 67.20% - „Nu”, 32.80% - „Da” 

Shetland Islands: 63.71% - „Nu”, 36.29% - „Da” 

Comhairle nan Eilean Siar: 53.42% - „Nu”, 46.58% - „Da”

Dundee City: 42.65% - „Nu”, 57.35%  - „Da”  

East Lothian: 61.72% - „Nu”, 38.28% - „Da”

Inverclyde: 50.08% - „Nu”, 49.92% - „Da”

Midlothian: 56.30% - „Nu”, 43.70% - „Da”

Renfrewshire: 52.81% - „Nu”, 47.19% - „Da”

Stirling: 59.77% - „Nu”, 40.23% - „Da”

West Dunbartonshire: 46.04% - „Nu”, 53.96% - „Da”

Aberdeen City: 58.61% - „Nu”, 41.39% - „Da”

Angus: 56.32% - „Nu”, 43.68% - „Da”

Dumfries & Galloway: 65.67% - „Nu”, 34.33% - „Da”

East Dunbartonshire: 61.20% - „Nu”, 38.80% - „Da”

East Renfrewshire: 63.19% - „Nu”, 36.81% - „Da”

Falkirk: 53.47% - „Nu”, 46.53% - „Da”

North Lanarkshire: 48.93% - „Nu”, 51.07% - „Da”

South Lanarkshire: 54.67% - „Nu”, 45.33% - „Da”

UPDATE 06.40 Primele rezultate definitive ale referendumului pe tema independenţei scoţiene, referitoare la 10 dintre cele 32 de circumscripţii, respectiv 14,8 la sută din buletenile de vot, arată un uşor avans al taberei care respinge referendumul, cu un raport de 52 la sută faţă de 48 la sută, informează AFP.

UPDATE 03.00 Câteva date aproximative cu privire la prezenţa la vot au fost prezentate de către postul britanic BBC: Renfrewshire - 87.3%, Orkney - 83.7%, Dundee City - 78.8%. şi Clackmannanshire - 89%.

Urnele de vot din comitatul Caithness au avut o întârziere de circa două ore după ce maşina care le transporta a fost implicată într-un accident, relatează BBC.

Presa britanică notează de asemenea că există şi o suspiciune de fraudă electorală în Glasgow, unde câteva persoane ar fi votat de mai multe ori, anunţă publicaţia The Herald.

UPDATE 02.20 Indiferent de rezultatul referendumului, Regina Elisabeta a II-a a anunţat că va face publică o declaraţie scrisă in cursul după-amiezii de vineri.

UPDATE 01.40 Sute de urne electorale din cele 32 de entităţi administrative au fost aduse joi noapte în centrele de numărare a voturilor. Rezultatele finale urmează să fie făcute publice în jurul orei locale 06.30 (08.30, ora României).

UPDATE 00.35 Un sondaj realizat în ziua referendumului de YouGov, prezentat de BBC, anunţă ca independenţa Scoţiei a fost respinsă cu 54% faţă de 46% din cei care au votat în favoarea secesioniştilor.

UPDATE 00.24 Birourile de vot s-au închis joi seară, la ora locală 22.00 (00.00, ora României) pentru plebiscitul privind independenţa Scoţiei. Primele rezultate vor fi anunţate vineri dimineaţă informează presa britanică. Conform ultimelor estimări prezentate de BBC, peste 80% din cetăţeni şi-au exercitat dreptul la vot.

UPDATE 21.45 Mulţi scoţieni aşteaptă în stradă rezultatele referendumului privind independenţa Scoţiei. Teama autorităţilor este ca suporterii independenţei nu vor accepta prea uşor un rezultat nefavorabil.

UPDATE 21.24 51% din alegătorii din Scoţia se pronunţă împotriva independenţei faţă de Marea Britanie, în timp ce tabăra secesionistă are o cotă de 49%, conform unui sondaj de tip exit-poll nedefinitiv, prezentat de Reuters înainte de închiderea secţiilor de votare.

UPDATE 20.05 Cotidianul britanic „The Guardian” face o referire din care se poate înţelege că, la ora 20.00 a României (încă patru ore de vot), rezultatul este în favoarea secesioniştilor. 

UPDATE 18.40 Analiştii estimează o prezenţă la vot cuprinsă între 80 şi 85%. Comparativ, la alegerile europarlamentare din mai, prezenţa la vot în Scoţia a fost de puţin peste 29%. Peste 92% dintre cei care au primit buletine de vot prin corespondenţă au votat în acest fel. 

UPDATE 16.47 Un clip animat prin care o companie thailandeză încearcă să explice mizele referendumului din Scoţia a devenit viral. 

UPDATE 16.00 O companie de taxiuri a pus maşini la dispoziţia alegătorilor, care vor fi duşi fără a plăti la secţiile de vot. „Trebuie să ne asigurăm că vor vota cât mai mulţi oameni, despre asta este vorba”, spune patronul.

Un parlamentar laburist, care vrea ca Scoţia să rămână în Regatul Unit, împarte bucăţi de plăcintă şi ciocolată pe străzi şi a fost „asaltat” de cei care vor să independenţa - atât unioniştii, cât şi secesioniştii au mâncat dulciurile.

„Am fost avertizaţi că, în ziua referendumului din Scoţia, atmosfera va deveni tensionată şi lucrurile - urâte”, glumeşte corespondentul „The Guardian”. 

Deocamdată, aşa cum transmite şi bloggerul „Adevărul” Iulia Badea-Gueritee , care se află la Edinburgh, atmosfera este cât se poate de liniştită, fără ameninţări şi fără incidente neplăcute, după cum se poate vedea din imaginile pe care ni le-a trimis (click pe fotografia de mai jos pentru mai multe imagini).


UPDATE 15.42 47% dintre scoţieni vor vota pentru independenţă, în timp ce 53% dintre ei vor vota pentru a rămâne în Regatul Unit, conform ultimului sondaj de opinie dinainte de referendum, publicat la ora 15.00 de institutul Ipsos Mori. Sondajul a fost realizat ieri. 

UPDATE 15.18 Un sondaj realizat de institutul Ipsos Mori arată că 58% dintre cei care votează „NU”, adică pentru rămânerea Scoţiei în Regatul Unit, o fac „din frică”. În schimb, 80% din cei care votează „DA” pentru independenţă o fac „din speranţă”. 

UPDATE 14.50 Au apărut deja acuzaţii de intimidare. Tabăra unioniştilor susţine că grupuri de bărbaţi plătiţi de Partidul Naţional Scoţian stau în faţa urnelor şi-i intimidează pe alegători, spunându-le să voteze „DA” pentru independenţă. 

Mii de ofiţeri de poliţie au fost mobilizaţi la intrarea în secţiile de vot pentru a preveni izbucnirea incidentelor violente. 

Referendum în Scoţia. Tenismenul Andy Murray vrea independenţa de Regatul Unit

UPDATE 13.05 Tenismenul Andy Murray, fost numărul 2 mondial, a sugerat, joi, pe contul său de Twitter că susţine independenţa Scoţiei, regiunea sa natală.

"Astăzi este o zi mare pentru Scoţia. Campania negativă din ultima perioadă a celor care sunt împotrivă m-a făcut să-mi schimb modalitatea de a vedea lucrurile. Abia aştept să văd rezultatele", a scris Murray, care nu s-a pronunţat explicit în favoarea independenţei, dar a folosit în încheiere un slogan al susţinătorilor desprinderii regiunii de Marea Britanie, "Let's do this" (să o facem).

La câteva ore de la publicarea mesajului, tweet-ul lui Murray a fost redistribuit de peste 10.000 de ori, inclusiv de Alex Salmond, liderul separatiştilor.

 

UPDATE Premierul scoţian Alex Salmond, vârful de lance în efortul separatist din Scoţia, a făcut şi astăzi, în ziua referendumului, băi de mulţime. 

Referendum în Scoţia. Catalanii au venit să înveţe de la scoţieni cum se face un referendum pentru secesiune

UPDATE 13.00 Un pompier catalan din Girona a mers 2.000 de kilometri cu un Seat 600, din nord-estul Spaniei până la Glasgow, cu scopul de a-şi arăta susţinerea pentru independenţa Scoţiei la referendumul de joi, relatează AFP.

"Am venit pentru a-i susţine pe scoţieni şi pentru a spune lumii că noi, catalanii, vrem de asemenea să avem dreptul la referendum", a declarat Pep Pladeveya.

UPDATE 12.55 Susţinătorii Quebecului independent au venit în Scoţia pentru a se inspira pentru a da un nou suflu propriei lor mişcări de secesiune. Succesul campaniei „Da” a determinat fie simpli activişti, fie membri ai Partidului Quebec naţionalist să caute soluţii în modelul scoţian.


Naţionaliştii din Quebec s-au instalat în două case din Edinburgh şi au urmărit ultimele zile de campanie şi ziua votului Deşi nu sunt absenţi din pub-urile scoţiene, atmosfera e mai degraba una de călătorie de studiu.

UPDATE 12.50 Premierul scoţian Alex Salmond, care a votat în satul său natal, a declarat la ieşirea de la urme : "Suntem în mâinile cetăţenilor Scoţiei şi nu există un loc mai sigur în care putem fi".


UPDATE 10.36 Secţiile de vot sunt deja aglomerate, transmit corespondenţii de presă. Peste 97% dintre cei 4,28 milioane de scoţieni cu drept de vot s-au înscris pe listele pentru acest referendum din Scoţia. Prezenţa la vot va fi de peste 80%, estimează analiştii. 


UPDATE 10.00 La o oră după deschiderea urnelor, aproximativ 150.000 de persoane încă nu ştiu cum vor vota până la sfârşitul acestei zile, apreciază institutele britanice de sondare a opiniei publice. De aceste voturi va depinde rezultatul referendumului din Scoţia. 


UPDATE: Birourile de vot s-au deschis, joi, pentru referendumul din Scoţia , unde alegătorii sunt chemaţi să îşi exprime votul privind independenţa acestei regiuni din Marea Britanie, relatează AFP. Alegătorii vor trebui să răspundă la întrebarea: "Scoţia trebuie să devină o ţară independentă?", şi să decidă dacă vor pune capăt sau nu unei alianţe care datează din 1707.
Referendum în Scoţia. Anglia-Scoţia, cel mai important derby din istoria Regatului Unit

Toate analizele s-au făcut, avantajele şi beneficiile au fost cântărite, cifrele au speriat sau au încurajat, politicienii şi-au prezentat argumentele. Cei 4,28 de milioane de scoţieni cu drept de vot ies astăzi la urne pentru a decide dacă vor să rămână în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, o uniune în care au intrat de bunăvoie în urmă cu 300 de ani, sau vor un stat independent.

Pe tuşă vor rămâne însă cei aproape un milion de scoţieni expaţi, care nu au drept de vot la acest referendum. Doar pentru acest plebiscit, vârsta de vot a fost redusă la 16 ani, cu caracter excepţional, astfel încât rezultatele să fie de netăgăduit. 


Însă dimineaţa crucială i-a prins pe politicienii din ambele tabere – unionişti şi separatişti – fără a putea anunţa cu încredere un scor. De la începerea campaniei pro-independenţă, secesioniştii s-au aflat o singură dată în fruntea clasamentului, cu 52% din intenţiile de vot. În schimb, unioniştii au avut constant scoruri de peste 50%. Însă procentul ridicat al indecişilor – peste 15%, adică aproximativ o jumătate de milion de scoţieni – va fi cel care va hotărî soarta Scoţiei, a Regatului Unit şi a Uniunii Europene. 

Referendum în Scoţia. Băncile se pregătesc pentru apocalipsă

Ajunul referendumului a adus o nelinişte care ameninţa să se transforme în orice moment în panică în Scoţia. Băncile au început să se pregătească pentru o adevărată isterie şi au avut grijă să alimenteze bancomatele cu capacitatea maximă de cash. Asta pentru că se aşteaptă ca oamenii să-şi retragă masiv banii din conturile bancare în cazul în care rezultatul va fi unul pro-independenţă.

De cealaltă parte a ceea ce ar putea deveni graniţa cu Regatul Unit, economiştii din City of London – districtul financiar al capitalei britanice – avertizează că Banca Angliei (banca centrală a Regatului Unit – n.r.) va fi nevoită să facă eforturi pentru a stabiliza cursul lirei sterline, în contextul în care investitorii vor începe să vândă haotic moneda britanică. 

Referendum în Scoţia. Meciul cu numărul 112

Poate că nimic nu simbolizează mai bine tensiunile dintre scoţieni şi britanici decât o finală de fotbal între cele două echipe naţionale de fotbal. Până acum, acestea s-au confruntat de 111 ori. Englezii au câştigat 46 de meciuri, scoţienii – 41, iar 24 de etape au fost remize. Un rezultat pro-independenţă la referendumul de astăzi nu va aduce mari schimbări la capitolul sport pentru Scoţia şi Anglia.

Toate regiunile din Regatul Unit – Scoţia, Anglia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor – au deja propriile reprezentative la fotbal. Singura echipă care ar putea avea probleme va fi cea care reprezintă Regatul Unit la Jocurile Olimpice. Până acum, britanicii şi scoţienii participau la Olimpiadă sub acelaşi steag – care va fi schimbat în cazul secesiunii. La Jocurile Olimpice de Vară de la Londra, din 2012, sportivii scoţieni au contribuit cu 13 dintre cele 65 de medalii câştigate de Regatul Unit. 

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/referendum-pentru-independen-a-sco-iei" target="_blank">View the story "Referendum pentru independenţa Scoţiei " on Storify</a>]


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa