100 de avioane militare din SUA și opt state europene desfășoară un exercițiu în nordul Europei

100 de avioane militare din SUA și opt state europene desfășoară un exercițiu în nordul Europei

Circa 100 de avioane de vânătoare aparținând armatelor SUA și unui număr de opt state europene au început luni un exercițiu militar în zona arctică, în nordul Norvegiei, Suediei și Finlandei, transmite Reuters.

Exercițiul are ca scop testarea cooperării între țările nordice, o regiune îngrijorată de intensificarea acțiunilor militare ale Rusiei. El a fost planificat înainte ca anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia, anul trecut, să crească tensiunile la nivel regional.

'Obiectivul constă în antrenarea unităților în mod orchestrat și desfășurarea de operațiuni aeriene complexe, în strânsă relație cu partenerii NATO', a precizat generalul norvegian Jan Ove Rygg, comandantul operațiunii, într-un comunicat.

Exercițiul, la care iau parte 4.000 de persoane, va dura până la 5 iunie. La el participă statele aliate SUA — Germania, Marea Britanie, Franța, Olanda și Norvegia—, și alte trei țări — Suedia, Finlanda și Elveția, membre ale Parteneriatului pentru Pace al NATO.

Exercițiul este unul dintre cele mai mari cu avioane de vânătoare în Europa în acest an și al doilea de acest tip după cel din 2013. Se are în vedere desfășurarea de astfel de exerciții la fiecare doi ani, testându-se practic orice tip de intervenție, de la doborârea de aeropurtate la realimentarea în aer.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...