A murit Leo Tindemans, fost prim-ministru al Belgiei și președinte al PPE

A murit Leo Tindemans, fost prim-ministru al Belgiei și președinte al PPE

Leo Tindemans, care a fost premier al Belgiei între 1974 și 1979 și președinte al Partidului Popular European timp de aproape un deceniu, a murit vineri la 92 de ani, a anunțat conducerea partidului din care făcea parte, CD&V, relatează AFP.

Foto: (c) portfolio.lesoir.be

Născut la 16 aprilie 1922 în provincia Anvers, Leo Tindemans era membru al Partidului creștin-democrat flamand (CD&V) și a fost în mai multe rânduri ministru și deputat.

După ce a devenit premier al Belgiei, acest federalist convins a fost însărcinat în 1974, cu prilejul summitului european de la Paris, să definească o concepție de ansamblu a construcției europene în scopul relansării ei.

Raportul său, publicat în decembrie 1975, preconiza întărirea instituțiilor europene, respectiv a Comisiei și a Parlamentului, și instituirea unei uniuni economice și monetare.

El a fost în 1976 laureat al Premiului Charlemagne, care recompensează personalitățile angajate pentru unificarea europeană.

Ales de mai multe ori deputat european începând din 1979 și până la retragerea sa în 1999, cu excepția perioadei 1981-1989 când a fost ministru de externe al Belgiei, el a fost președinte al Partidului Popular European între 1976 și 1985.

AGERPRES/(AS — editor: Florin Ștefan)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

2 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 Ce scrie fata lui Putin în online despre războiul din Ucraina când crede că lumea nu știe cine e