A murit Rubin Carter, pugilistul care a petrecut 20 de ani în închisoare nevinovat

A murit Rubin Carter, pugilistul care a petrecut 20 de ani în închisoare nevinovat

Rubin „Hurricane” („Uraganul”) Carter a fost condamnat la închisoare în cadrul a două procese, din 1967 şi 1976, fiind acuzat de uciderea a trei persoane albe într-un local din New Jersey, în 1966. În ambele cazuri, fostul pugilist şi-a susţinut nevinovaţia. La acel moment, decizia a fost pronunţată de către un juriu din care nu făcea parte nicio persoană de culoare, stârnind astfel bănuielile unei motivaţii mai degrabă rasiale.

Martorii acuzării au fost două persoană aflate la locul faptei pentru că doreau să dea o spargere.

Fostul pugilist a fost eliberat din închisoare în 1985, după mai bine de 19 ani de la încarcerare. Un judecător federal a concluzionat că Rubin „Hurricane” Carter a fost condamnat pe motive rasiale.

În momentul încarcerării, Rubin „Hurricane” Carter a fost nevoit să îşi încheie definitiv cariera sportivă. Potrivit presei internaţionale, Carter suferea de cancer la prostată.

„Odihneşte-te în pace Rubin, lupta ta s-a terminat, dar nu va fi uitată”, este mesajul postat de Asociaţia de Apărare a Victimelor Erorilor Judiciare (AIDWYC) pe propriul site. Carter a fost în perioada 1993-2005 directorul executiv al acestei asociaţii.

În onoarea lui Rubin Carter, muzicianul american Bob Dylan a compus un cântec, denumit „Hurricane” („Uraganul”), despre viaţa fostului boxer. De asemenea, un film inspirat din povestea pugilistului american a fost realizat în 1999, rolul principal fiind jucat de actorul Denzel Washington.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...