A320/prăbușire: Copilotul repetase manevra de coborâre în timpul zborului-dus (raport oficial)

A320/prăbușire: Copilotul repetase manevra de coborâre în timpul zborului-dus (raport oficial)

Copilotul avionului Airbus A320, al companiei Germanwings, care s-a prăbușit în martie în Franța, provocând moartea a 150 de persoane, ''repetase'' manevra de coborâre voluntară a aeronavei, dar ''fără efect sensibil'', în timpul zborului-dus, de la Dusseldorf (Germania) la Barcelona (Spania), a transmis miercuri Biroul francez de Anchete și Analiză (BEA), relatează AFP. În timpul zborului-întors, de la Barcelona la Dusseldorf, copilotul Andreas Lubitz a comandat ''intenționat'' coborârea avionului ''până la coliziunea'' cu muntele în Alpii francezi, scrie BEA într-un raport preliminar ce confirmă scenariul deja cunoscut.

Copilotul "s-a aflat atunci singur în postul de pilotaj", afirmă BEA în raportul său, bazat pe analiza cutiilor negre ale avionului.

''El a reglat intenționat consemnele pilotului automat pentru a comanda o coborâre a avionului până la coliziunea cu muntele'', a adăugat BEA, care întreprinde ancheta privind prăbușirea avionului.

Copilotul ''nu a deschis ușa postului de pilotaj'' în timpul coborârii, în pofida cererilor repetate ale pilotului, care ieșise din cabină, și ale ''loviturilor în ușă''.

În plan medical, BEA a subliniat că Lubitz obținuse autorizația de zbor, pe o durată de un an, în aprilie 2008, eliberată de centrul aeromedical al Lufthansa, compania-mamă a Germanwings.

Ea nu a mai fost prelungită un an mai târziu, ''din cauza unei depresii și a administrării de medicamente pentru a o trata''.

Pe 28 iulie 2009, Lubitz obține din nou prelungirea autorizației, cu mențiunea, totuși, privind 'condiții/restricții speciale', ce solicită examene medicale specifice și contactarea autorității de eliberare a licențelor.

Începând din 2009, Lubitz obține totuși în fiecare an un certificat că este apt medical, dar cu mențiunea privind 'condiții/restricții speciale''. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bianca Drăgușanu, amantă, prostituată, psihopată…” / Daria Radionova l-a dat în fapt pe Alex Bodi!

2 Așa o fi?

3 Așa e!

4 VIDEO Actorul PSD George Ivaşcu, noul Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România

5 Uite dovada măsluirii! / „Marele document” care a făcut vâlvă ieri a fost adăugat ulterior cu pixul în registrul…