Accident Airbus A400M: Germania, Marea Britanie și Turcia anunță suspendarea zborurilor cu acest model de avion

Accident Airbus A400M: Germania, Marea Britanie și Turcia anunță suspendarea zborurilor cu acest model de avion

Trei dintre țările beneficiare ale avionului Airbus A400M și-au suspendat duminică zborurile cu acest tip de aparat după prăbușirea sâmbătă a unui astfel de avion în apropierea aeroportului din Sevilla, cel puțin patru persoane decedând în accident, transmite AFP.

* Cel puțin patru morți în accidentul avionului militar Airbus A400M din apropiere de Sevilla

Germania, Marea Britanie și Turcia au anunțat suspendarea zborurilor cu aparatul Airbus A400M, în așteptarea rezultatelor anchetei accidentului din sudul Spaniei.

Cele două cutii negre ale aparatului au fost găsite duminică dimineață la locul accidentului.

''Ele au fost predate judecătorului de instrucție însărcinat cu ancheta judiciară'', a indicat ministrul spaniol al lucrărilor publice.

Cel puțin patru persoane au murit sâmbătă în urma prăbușirii unui avion Airbus A400M în apropiere de aeroportul Sevilla în timpul unui zbor de testare, în primul accident mortal al noului avion de transport militar european. Un al patrulea cadavru carbonizat a fost descoperit, a anunțat prefectul Andaluziei, Antonio Sanz.

Este cel de-al doilea accident al unui avion militar în Spania de la începutul anului. La 26 ianuarie, în cadrul unui exercițiu al NATO, un avion de vânătoare grec a lovit alte aparate de zbor la decolarea de la o bază militară din Albacete. Tragedia s-a soldat cu 11 morți — nouă francezi, doi greci — și 21 de răniți.

Primul exemplar al Airbus A400M a fost livrat în Franța în 2013. De atunci, printre statele care au beneficiat de livrări sunt Turcia, Marea Britanie, Germania și Malaezia, primul client din afara Europei.

Construcția aparatului a întâmpinat numeroase obstacole de la lansarea programului, în 2003, la solicitarea armatelor europene: întârzieri de fabricație și livrare, depășirea costului bugetat inițial de 6,2 miliarde de euro (30% din buget) și dispute între clienți și constructorul Airbus.

Germania s-a plâns de numeroase deficiențe la primul exemplar care i-a fost livrat în decembrie 2014, cu patru ani de întârziere față de calendarul inițial. Reacționând la aceste critici, Airbus a anunțat în ianuarie reorganizarea ramurii sale militare, al cărei director a fost concediat.

Echipat cu patru turbopropulsoare, avionul Airbus A400M poate transporta până la 37 de tone pe o distanță de 3.300 km și poate ateriza pe terenuri precum nisipul, cu blindate sau elicoptere la bord. În total, 174 de exemplare au fost comandate până în prezent, dintre care 50 de Franța, 53 de Germania, 27 de Spania și 22 de către Marea Britanie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…