Adâncimea mare a cutremurului din Japonia a diminuat pericolul de tsunami (expert)

Adâncimea mare a cutremurului din Japonia a diminuat pericolul de tsunami (expert)

Cutremurul cu magnitudinea de 8,5 grade care a lovit sâmbătă largul coastei de est a Japoniei, zguduind clădirile din Tokyo, nu a produs daune și nu a creat pericol de tsunami deoarece a fost extrem de profund, producându-se la o adâncime de 590 kilometri, informează Reuters.

Nu au fost raportate anomalii de funcționare la Centrala nucleară de la Fukushima, deteriorată acum patru ani în cutremurul cu magnitudinea de 9,0 grade sau la alte instalații nucleare.

Circulația pe linia de tren de mare viteză Shinkansen, care face legătura între Tokyo și Osaka, a fost oprită pentru scurt timp din cauza unei pene de curent, iar unele trenuri din Tokyo s-au oprit pentru controale de siguranță, producându-se aglomarație într-una dintre cele mai frecventate zone ale orașului, relatează agenția citată.

Cutremurul produs în zona insulelor Ogasawara de la sud de Tokyo, a fost resimțit în cea mai mare parte a Japoniei.

"A scuturat cu violență. Altarul nostru budist se legăna lateral, în mod sălbatic", a declarat Michiko Orita, un locuitor al insulei Hahajima, din apropiere de epicentru, pentru televiziunea națională NHK. "Nu am mai trăit nimic de genul asta, așa că de aceea a fost atât de înspăimântator", a adăugat sursa citată de Reuters.

Nu au fost rapoarte daune semnificative sau răniri, deși Departamentul de pompieri din Tokyo a primit apeluri despre oameni care au suferit leziuni prin cădere, a precizat NHK.

"Având în vedere că magnitudinea a fost de 8,5 grade este vorba despre un cutremur foarte mare, dar din fericire a fost foarte adânc, la 590 de kilometri", a declarat pentru postul de televiziune citat, Naoki Hirata, expert la Centrul de Cercetare al Cutremurelor de la Universitatea din Tokyo.

El a adăugat că seismul s-a simțit într-o zonă extinsă, însă, din fericire, fiind profund, există doar un pericol mic de tsunami.

Pe 11 martie 2011, un mare cutremur cu magnitudinea de 9,0 grade, urmat de tsunami, a produs aproape 20.000 de morți și un accident tehnic la centrala nucleară Fukushima.

Japonia, una dintre țările cu cea mai intensă activitate seismică din lume a cunoscut o perioadă deosebit de activă din acest punct de vedere în ultimul an și ceva.

În septembrie 2014, 63 de persoane au fost ucise în erupția de la Mount Ontake, un vulcan din centrul Japoniei.

Vineri, la sfârșitul unei săptămâni marcate de mai multe cutremure la Tokyo, un vulcan de pe insula Kuchinoerabujima a erupt , forțând evacuarea întregii populații de pe insulă.

De asemenea, activitatea vulcanică s-a reluat într-o zonă situată nu departe de Tokyo, amintește Reuters. AGERPRES 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

2 Grindeanu, pe șantierul podului peste Dunăre după ce a aflat că lucrarea ar putea întârzia cu câțiva ani

3 SURSE Salariul minim și pensiile ar crește de la 1 ianuarie. Cât ar fi majorarea

4 Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar

5 VIDEO Explozii puternice în Crimeea, la o bază aeriană rusească. Rușii spun că un avion ar fi derapat și a luat foc