Adversarii lui Viktor Orban la alegerile legislative

Adversarii lui Viktor Orban la alegerile legislative

O alianţă formată din cinci partide de stânga şi partidul de extremă-dreapta Jobbik sunt principalii adversari ai conservatorilor conduşi de premierul Viktor Orban la alegerile legislative de duminică din Ungaria, relatează AFP, care îi prezintă pe contracandidaţii Fidesz.

Adversarii lui Viktor Orban la alegerile legislative (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- Alianţa pentru schimbarea Guvernului

Dominată de Partidul Socialist (MSZP, fost comunist), alianţa este formată din cinci partide de stânga şi liberale. Peter Mesterhazy, în vârstă de 40 de ani, preşedintele lipsit de carismă al MSZP, este, de asemenea, candidatul alianţei la postul de prim-ministru. Alianţa este creditată cu un procent cuprins între 15 şi 23 la sută din intenţiile de vot.

Fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany, în vârstă de 52 de ani, a fost invitat să se alăture alianţei, cu partidul său DK - Coaliţia democratică. Gyurcsany, un economist strălucit, care l-a învins pe Viktor Orban la alegerile din 2006, a înregistrat o scădere a popularităţii, după dezvăluirile privind declaraţiile în care recunoştea că a ascuns adevărul în legătură cu situaţia economică a ţării, care s-a aflat în pragul falimentului în 2008.

Gordon Bajnai, premier independent după demisia lui Ferenc Gyurcsany, este una dintre figurile importante ale alianţei de opoziţie de la Budapesta. La 46 de ani, acest economist provenit din mediul de afaceri ungar, a fost considerat în 2012 o speranţă pentru reînnoirea stângii din Ungaria. După ce a înfiinţat mişcarea "Împreună 2014", la care s-au alăturat şi alte formaţiuni anti-Orban, el a eşuat în încercarea de a coaliza opoziţia sub conducerea sa şi a fost nevoit să accepte rolul socialiştilor.

- Alianţa tinerilor de dreapta - Mişcarea pentru o Ungarie mai bună sau Jobbik

Partid de extremă-dreapta, cunoscut pentru retorica rasistă, în special la adresa romilor, antisemit şi antieuropean, Jobbik a obţinut 17 la sută din voturi la alegerile din 2010. Formaţiunea este creditată cu între 14 şi 20 din intenţiile de vot la scrutinul de duminică. Înfiinţat în 2003, partidul este condus de un fost profesor în vârstă de 35 de ani, Gabor Vona.

Partidul, care susţine că luptă pentru apărarea identităţii naţionale şi reîntoarcerea la valorile creştine, a avut de suferit în urma politicii ultraconservatoare promovată de Fidesz. În consecinţă, Jobbik şi-a adaptat imaginea şi foloseşte un discurs mai conciliant în vederea alegerilor de duminică, în speranţa că va atrage în special voturile studenţilor nemulţumiţi de politica în domeniul educaţiei promovată de Viktor Orban.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana a fugit cu „morcovul italian”?

2 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

3 VIDEO Priviți ce postează Armata Rusiei!

4 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

5 Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina / Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor